Sunday, November 21, 2010

AKU , BAS & RAYA

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

 Entry kali ni nak cerita pasal bus ataupun bas dalam bahasa melayunya.Pengalaman ter'indah' dengan bas untuk  cuti aidiladha kali ni.Half story di'type' kat kedah and another half kat Petaling Jaya.

Alkisahnya ,

Memandangkan hari raya aidiladha pada tahun ni jatuh pada hari rabu , maka kuliah beroperasi sampai hari selasa..Pagi selasa 16/11/2010 tu pi kelas macam biasa.Pukul 10-12 kelas arab dengan Ustaz Wan Ahmad Rahiman.Pukul 2 pulak kelas chemistry.Hari ni just jawab quiz 30 mins then hantar.Dah boleh balik !! Patutnya pukul 4-6 ada lab untuk phy tapi lecturer cancel.Balik raya beb ! hehe.tiket aku pukul 9 malam menaiki bus IMIU  ( Ikatan  Mahasiswa Islam Utara ) Senang cerita ni bas anak negeri la..Roomate aku Cik Aina n Cik Namira da balik Johor around pukul 4 sebab tiket diorang awal..Maka , aku la jadi penunggu kat bilik KC436 ni..

Tepat 8.30 p.m aku dah turun kat lobi sebab dah janji dengan Cik Anis nak jumpak kat situ  ( Anis ni dok satu area ngan rumah aku ) Tunggu punya tunggu pukul 10 baru bas kitorang sampai.Time tu bas kelantan n Ganu dah selamat berlepas.hua3 =,='' Apa2  pon alhamdulillah selamat sampai kat bumi kedah tepat jam 5.30 a.m pagi raya ! Fuhh ~ first  time ni balik malam raya .


Pejam celik pejam celik ,  cuti pon dah habis.Maka pada pagi ahad 21/11/2010.........seawal jam 9 pagi ,  aku dah bersiap2.get ready nak balik uia pj terchenta.kalau ikutkan tiket bas pukul 10.30.pukul 10 baru keluar dari rumah sebab dekat je.sampai ja kat stesen bas....fuuuyo0ooo00 !!

Ramai betul manusia .. Biasa la kan , semua nak balik ke destinasi masing2 memandangkan cuti raya pon dah melabuhkan tirai...hari ni ramai yang datang hantar aku.mak + abah + cik Ta + cik Ti .Abang tak  ikut sebab nak jaga rumah.hehe..yela kan..semua orang still dalam mood bercuti T.T

Tunggu punya tunggu sampai dah berjanggut la jugak, bas x jugak sampai2.sabar lagi.sebab dah lama sangat tunggu, kakak aku pi bank dulu.ada hal sikit.time tu dalam pukul 12 la.sampai kakak aku dah settle semua urusan pon bas x jugak sampai.orang lain major sume dah naik.tinggal aku dan mereka2 yang senasib je..sambil dok tunggu bas tu mesej2 la ngan sorang kawan aku ni.dia on the way balik Port Dickson.tempat latihan tentera tu.apa ntah nama tempat tu.lupa pulak =,=''. kawan aku tu dah sampai mana ntah,aku still tercongok kat stesen bas tu.Kesian kat mak + abah.terpaksa tunggu.hari ni patutnya mak + abah attend satu kenduri ni..x jauh dari rumah kitorang.satu area la kiranya.rumah pakcik Rasyid  ( ceh ! macam la korang kenal .haha ) tapi terpaksa cancel la sebab kena tunggu aku.s0 sori pak cik Rasyid n family :(

kitorang tunggu sampai pukul 1 !! bayangkan almost 3 jam kitorang tunggu =,=''.bengkak jiwa raga aku.huuMySpace~ last2,ayah aku decide bagi balik tiket tu kat kaunter yang sememangnya aku akan boikot sampai bila2. Then beli tiket baru besok..muka mamat yang jaga kaunter tu memang la sangat2 cuak.maunya x, encik abah dok tazkirah free kat dia.MySpacebukan la marah,tapi nasihat.sebab abah aku ni bukan jenis marah trang tang tang..beliau jenis fire cara halus.tapi menusuk kalbu beb ! heheh ~ lepas tu kitorang pon balik la dengan seribu - macam- perasaan.kalau ikutkan mak aku dia nak terus hantar aku.tapi memang aku x kasi la.yela,abah aku pon bukannya xdak keja.nak pulak kena drive jauh2 ni.x berbaloilah.so,decide balik esoknya je lah.terpaksa la ponteng  class arab and  c0mputer . besok.sedih sangat2.x tercapai la hasrat nak full attendence sem ni ='(   tapi redha jela.pasti ada hikmahnya kan ??

pagi 22/11/2010.........hari ni keluar lagi awal dari semalam..bukan sebab excited nak balik tapi sebab tiket hari ni pukul 10.Alhamdulillah banana not fruits two times..( read : pisang tidak berbuah dua kali ) bas sampai pukul 10.20.lewat 20 mins.masih boleh dimaafkan.

aku dapat seat depan sekali and deck atas pulak tu ! cuak jugak la mula2 tu.rasa macam aku pulak driver bus tu.heheh.Alhamdulillah perjalanan hari ni lancar.selamat mendarat kat hentian Duta jam 4 p.m.amek cab terus balik Uia terchenta.

moral of st0ry : jangan sekali-kali beli tiket bas tambahan..Fobia weh -,-''

Dengan ini  , tamatla kisah aku,bus,& raya.huhu.pengalaman mematangkan diri

Sekian , adios and wassalam 



2 comments:

  1. hik hik, parah kn caya bus tambahan ni kn.

    ReplyDelete
  2. memang pon.sadis bet0l.1st n last ni.f0bia2.hahah =P

    ReplyDelete