Monday, April 25, 2011

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2011

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)
Entry kali ni nak story pasal Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011

Korang dah pegi ke belum? hehe.Alhamdulillah , semalam dah selamat shopping sakan kat sana.Kempis purse weh.Hoho.Tapi demi ilmu takpa la..Sanggup berkorban..Eceh ~ ~

Alkisahnya , pukul 10.30 am , kitorang iaitu aku dan cik aina bertolak dari UIA ke Stesen Universiti.Then , dari stesen U naik LRT ke Masjid Jamek.Dari stesen Masjid Jamek tukar LRT ke lane Ampang pulak .Destinasi semestinya PWTC.Memang tersangatlah ramai manusia.Plus , mata aku pon mula la nak rambang http://matcuoi.com.Haha.Kiri kanan buku..Serius aku boleh gila..haishh..nasib dah buat list awal2.Sebagai langkah berjaga-jaga la .Takut TERover budget.Tak ke naya kalau terlebih bershopping.Haha.

So , melangkah je kaki ke dalam PWTC yang seumpama tin sardin gergasi [ sebab ramai sangat manusia ] , kitorang pon terus la ke booth yang ada dalam senarai aku.Antaranya , GALERI ILMU , JEMARI SENI , TELAGA BIRU , AR-RISALAH , PTS dll.Memang totally focus on buku2 yang ada dalam list sahaja.Even , hati meronta-ronta nak beli buku lain.Haha.Terpaksa la aku control nafsu yang membuak-buak tu.Kalau tak boleh control , memang aku jerit dah kat dalam pwtc tu.Sebab teruja sangat + taktau buat pilihan..Haha.

Pusing banyak kali jugak la.Almaklumlah , PWTC tu 'kecik' kot.Booth pulak tak terkira banyaknya.Huhu.Nasib ada banyak plan and ramai penunjuk jalan.Takde la sesat kat celah2 manusia yang berpusu2 tuh.Hehe.

Tengah pusing2 dok cari buku yang kakak aku order , tup2 terjumpak cik Aisyah iaitu school mate aku kat IGOP yang jugak budak medik kat CFS IIUM ni.Dia bagitau ,  kawan aku lagi sorang iaitu cik Liyana [ ex -IGOP + budak dentistry USIM ] ada kat PBAKL ni.So , decide gi jumpak cik Liyana kejap.Sebab dah lama tak jumpak since abes form 5.Buat jejak kasih kejap la kat tengah2 alam tu.Agaga.

After habis borong buku2 dalam list , terus la kitorang keluar.Sebenarnya aku dah tak mampu nak stay lama2 kat dalam tu.Bukan apa , takut nafsu aku terlepas dari ikatan.Haha..ayat tak boleh blah !..Sebelum nafsu aku jadi liar and aku habeskan sume duit dalam purse untuk beli other book yang takde dalam list , baek la aku keluar.Kih3.

Next , kitorang menuju ke The Mall kat depan pwtc tu.Cik Aina ada nak beli barang.Plus , nak solat zohor sekali la.Sebab jam pon dah pukul 2 lebih.Sekali lagi kesesakkan lalu lintas kat surau.MasyaAllah , gilaaa ramai orang.Berhimpit2.Tapi takpe lah , orang berpusu2 and bersesak2 nak tunaikan tanggungjawab kepada Yang Esa :)  Sabor jelah ~ Lama jugak kat surau tu , sebab beratur nak amek wuduk pon lama gila.huhu.

After selesai zohor , niat di hati nak terus balik uia la.Serius penat.Kaki pon dah rasa macam nak tercabut.Tula , gedik sangat nak pakai wedges.Patotnya aku pakai flat shoes jek.Tangan pon tak kurang azab gak.Pedih habis dah jemari runcing aku.Wakaka.Buku sume tu berat kot.Hadoy..But , punah plan kami sebab  kat luar , hujan lebat tahap -komfem -lencun -gila2 -kalau- gedik- gak -nak -redah.http://matcuoi.comHoho.Last2 , kitorang duduk lepak je kat depan main entrance mall tu.Depan Starbuck.Hujan memang lebat.Siap pakej dengan kilat + guruh lagi.Bila jam dah pon pukul 3.45 , hujan tak jugak stop.So , decide pi makan dulu.Perut pon dah berjoget lambak lagu Maher Zain * boleh pulak joget lagu nasyid kan..haha.. *.

KFC jelah yang mampu.Isu boikot pon terbang entah ke mana.Huhu.Food court gila ramai manusia.Fast food lain pon sama ja.Mana datang ntah ramai2 manusia ni.Hoho.After dah kekenyangan , kitorang pon melangkah semula ke main entrance dengan penuh harapan hujan dah berhenti.And alhamdulillah , doa dimakbulkan.Hee.But , before tu aku dah TERshopping sehelai baju yang tiada dalam list.Grrrr...ni sume cik aina punya pasal.Dia yang ajak / hasut aku singgah kat kedai tu.Last2 aku dah TERbeli satu baju.melayang duit ohh !. ( salahkan orang pulak..haha )

Terus amek LRT ke Jamek.Satu insiden lawok yang insyaAllah aku takkan lupa melainkan aku imnesia..apa ceritanya biarlah rahsia.Tapi sekali lagi cik aina punya angkara.Sampai kat gate uia aku gelakkan dia.Haha. * kejam..Alhamduliilah , almost pukul 6 baru sampai uia.

Hari yang sangat memenatkan.Penat jalan , penat bawak buku2 yang sangat berat , penat meredah lautan manusia , penat berdiri [ dalam train asyik kena berdiri je ]..time on the way balik , dari jamek ke stesen U je dapat chance duduk.Dalam bas dari stesen U ke Uia pon kena berdiri.sardin plak tu.Semalam memanglah hari 'sardin' sedunia.Huhu.

So , tamatlah , pengembaraan aku dan cik aina ke PBAKL 2011.Enjoy hasil borong secara 'kecil-kecilan' aku kat sana.hehe ;)

 Kakak aku kirim.Aku tumpang baca la.Eheh - Act , buku ni bukan la the latest masterpiece by habiburrahman ni , tapi kitorang tak baca lagi.Pending kejap.Biar lambat asal baca - RM 25.90

Latest masterpiece by Hlovate.Ni la main target aku ke PBAKL.Hehe.Sebab buku ni still segar di pasaran.Kemunculan pertama kat PBAKL ni la -  RM 21.00

 Latest by Hilal Asyraf .Tangga kedua dalam list aku.- RM 25.00

Ni kakak aku yang kirim.Btw , second writer , Mohd Azrul Azlen Ab Hamid tu ustaz yang ajar aku Arabic time sem 2 dulu.Ehee , tumpang bangga.Haha - RM 55.00

Kakak aku punya.Dah lama kami 2 mengidam buku ni.Nanti aku tumpang baca la.Hehe- RM 31.50

SOLUSI Isu 6 and 25.Antara isu yang tercicir nak beli before ni.Ni sume edisi ulang cetak sebab permintaan yang tinggi ;)..Nice magazine for all.Banyak sangat input.Magazine paling sikit iklan.Recommended - RM 18 for 2

Hilal Asyraf's..dah lama jugak.But baru beli - RM 23.00

Semua perbelanjaan untuk buku2 ni di sponsor oleh kakak aku.Dia sekarang kat Sarawak.Thats why kirim kat aku.Almaklumlah , buku kat Sabah / Sarawak kan ke lebih mahal.Haha.Tapi takpa , dapat sponsor punya pasal.Total up semua buku2 ni adalah lebih kurang RM178.65..harga after discount.Rasanya kalau pi hujung2 PBAKL ti lagi banyak kot discount.Huhu.Total expenditure untuk semalam pulak RM225.10..Grrrr..kurus purse aku -.-''..Pape pon thanks  to my beloved kakak for this sponsorship yang bernilai RM200.Kira , duit aku sendiri just guna RM 25.10 je la.Hehe...

Sapa2 yang hantu buku tu , silalah ke PBAKL..tapi pastikan anda membuat list sebelum pergi.Bagi mengelakkan perbelanjaan di luar kawalan.Haha.

 List aku yang dah hampir hancur.Gara2 eksaited terlampau.Haha.

 mau tak tercabut tangan aku -.-''

Cukup la tuh , kematu dah jari menaip..haha , 
 adios and wassalam :)
http://matcuoi.com  nak hibernate kejap.Haha.Penat semalam tak habis lagi =P.

Thursday, April 21, 2011

BODY TEST HERBALIFE

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

Ini cerita di suatu petang.Petang semalam.Sedang aku khusyuk buat tutorial math , cik aina khusyuk dok baca surat khabaq , tiba2 , pintu bilik kami yang kononnya sangat utuh itu diketuk bertalu2 oleh seseorang.Siapakah?? Hati aku dan aina mula berdebar2 , dah la baru je lega dari kejutan kilat dan guruh yang memancar kat bumi CFS ni.Sumpah , takut gilaaa..kilat sabung menyabung , guruh berdentum dentam..sampai naik bengang lubang telinga.Kiranya , hujan + kilat + petir tadi adalah yang terdasyat selama aku ada kat bumi cfs ni.Cuak sungguh..huhu...Rupa2nya , cik Fatimah , merangkap jiran kami..agagaga * konon suspen * ..cik Fatimah ni jiran + geng silat Aina.hoho.Plus , dia ni coach Herbalife.Korang tau ke Herbalife tu benda apa ? kalau tau , bagus...kalau taktau sila2 la google.yahoo pon takpa.ha-ha.
sekadar hiasan.Tiada kena mengena.Credit to Yahoo Image =P

alkisahnya , main point kat sini ialah aku nak share cerita pasal BODY TEST yang aku buat.Cik Fatimah punya angkara la ni.ngahaha..saja2 la nak buat , lagi pon dah lama tak timbang berat sume tu..jom check out apa benda yang dicheck..kih3

ni haa, result test tu.
meh nak explain.

Body Fat Range , BFR
Bagi perempuan yang berumur 20-24 tahun , body fat index yang paling excellent ialah sekitar 18.2%..kiranya aku normal + sihat la jugak kot sebab aku punya 22%...dalam kategori good je la tapi..huhu.kalau lebih 29.6% , tu dah kategori bad.Kalau lelaki dalam range umur 20-24 ni , BFR paling excellent ialah 10.8.hoho. So , aku kena kurangkan lemak dalam badan la  kasik dapat '' excellent '' tu..hehe.

% Body Water Range
Untuk perempuan , water index yang terbaek ialah 50-60 %..Yeay ! aku tergolong dalam kategori cukup ayaq ni sebab aku punya 57.1%.kih3.Kalau lelaki and kanak2 , % BWR diorang kena lagi tinggi.

Muscle Mass
Aku punya tak cukup.Sob -.-''.Just 32.6 %..kena bina muscle la aku pasni.Bina muscle ye , bukan ternak lemak.kah3 http://matcuoi.com

Physique Ratings
PR ni ada kaitan dengan Muscle Mass kat atas ni.Contoh , aku punya 32.6% which is tergolong dalam kategori 4 iaitu Under Exercises.Dalam erti kata lain , tak cukup la.kalau 5 = standard , 6 = standard muscular , 7 = thin ( cik nami dapat 7 ) , 8 = thin and muscular ( ni untuk model la selalunya ) and 9 = very muscular ( ni Malik Noor je kot.Tak pon Sazali.ha-ha )

Bone Mass
Untuk women , paling ideal ialah ;

  •  berat kurang 50 kg  ; 1.95 kg
  • 50-75 kg  ; 2.4 kg
  • lebih 75 kg  ; 2.95 kg
Untuk men , paling ideal ialah ;
  • less than 65 kg  ; 2.65 kg
  • 65 - 95 kg  ; 3.29 kg
  • more than 95 kg  ; 3.69
alhamdulillah , aku punya ideal.hehe.1.9 kg  :)

Body Metabolic Rate , BMR
Kiranya , berapa kalori yang mampu dibakar oleh badan aku.Sob , sedih sebab tak cukup.Patotnya around 1200-1400 ..Tapi aku just 1078 je.Nak kena exercise lebih r nih.Jogging every weekend + badminton seminggu 2/3 kali je tak cukup lagi..haisshh.. * sigh *.

Basal Metabolic Age
Benda ni kiranya indicator yang menunjukkan badan kita beroperasi macam mana.Let say , macam aku dapat 16.Means , badan aku beroperasi /  bekerja macam baru umur 16 tahun.Padahal dah 19.hehe * ehem , bangga sat.Eceh.ha-ha *http://matcuoi.com.Kalau kita dapat lebih dari umur yang sebenar , means kena la buat something untuk mengatasinya.Ho-ho..

Visceral Fat
VF ni adalah lemak2 yang berada di sekeliling organ kita.Contohnya , jantung la.Apa yang penting dengan VF ni ? haa, meh nak habaq , bila VF kita tinggi , means risiko untuk dapat darah tinggi , sakit jantung , diabetes etc tu pon tinggi la.Ni haa ratingnya ; 
  • 1 to 4 = good
  • 5 to 8 = medium
  • 9 to 12 = bad
  • more than 13 = ALERTING !
 Alhamdulillah , aku punya 1..hihi ^^

Sejauh mana kebenaran dan ketepatan fakta2 ni aku sendiri tak pasti.Wallahualam.Bukan pakar lagi dalam bidang kesihatan ni.InsyaAllah , dalam jangka masa beberapa tahun lagi.Hehe , bioscience la katakan.Kih3.Pape pon , kena improve lifestyle ke arah yang lebih sihat.Banyakkan exercises untuk bina muscle.Yeah..weekend ni kita work out ye kawan2.. * acehh , semangat lebih plak *.Amalkan gaya hidup sihat - Pesanan dari wakil Kementerian Kesihatan Malaysia.ha-ha.

Okey , tu jelah yang nak dikongsikan pada pagi yang penuh barakah ni , insyaAllah.Mentang2 kelas lambat hari ni , ( pukul 11 ) , update blog dulu la.Hehe.Padahal besok quiz kot.Aisehhttp://matcuoi.com .

sapa2 yang berminat nak buat jugak test ni , pandai2 la korang pi carik coach Herbalife..Aku pon taktau kat mana nak cari.Hua3 =P.

adios and wassalam :)




Tuesday, April 19, 2011

UBM : 3 SUNNAH RASULULLAH S.A.W

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

Assignment ke-2 oleh UBM.Memandangkan kelas petang ni postponed , maka aku take chance la siapkan assignment ni.Tak baik tangguh2 kerja kan ? Eceehh ~ Hmm , sebenarnya para siswa siswi UBM ni diminta untuk berkongsi 3 sunnah Rasulullah S.A.W , Kekasih Allah :)

---------------------------------------------------------------------------------


Assignment 2

Name : Anah Samsudin
[ C'est La Vie ]
http://daricerebrum.blogspot.com
Lecturer's Name : Proffessor Madya Anonymous  
Semester : 1/4
--------------------------------------------------------------------------

[ 1 ]  DARI ASPEK PEMAKANAN

Cara duduk ketika makan yang dilakukan oleh Rasulullah ialah seperti duduk ketika tahiyyat awal tetapi kaki kanan dinaikkan.Untuk kefahaman tahap genius , sila rujuk gambar ini :


Cara duduk macam ni dapat memberi keselesaan kepada perut.Plus , komposisi perut menjadi lebih seimbang.Iaitu 1/3 untuk makanan , 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk udara.Rasanya , agak sukar untuk kita mengamalkan tabiat ini.Bukan apa , kebanyakkan kita lebih suka makan di atas meja berbanding duduk di atas lantai.Lagi pon , kalau makan kat kafe ( almaklumlah , kita semua ni student lagi..haha ) takkan la nak duduk macam ni kan.hee.TETAPI , sunnah ini dapat diamalkan ketika kita ada kesempatan untuk makan di atas lantai.Contohnya , kita join Iftar Jamaie [ bukak posa ramai2 setiap isnin dan khamis ].Cadangan saya , apa kata pihak UBM buat kafe tanpa meja dan kerusi ? so , boleh la kita semua amalkan habit baik ni..hehe =P semoga cadangan dipertimbangkan..

[ 2] DARI ASPEK GAYA HIDUP

Qailulah ataupon tidur sebentar ataupun Day Napping dalam bahasa Omputeh sebelum masuknya waktu zohor.Selalunya , even malam kita dah tidur awal , still rasa mengantuk and lembab di siang hari.Betol tak ? betol tak ? Most of us akan kata , '' ni mesti sebab perut dah kenyang dengan lunch , alahai ~ ngantok la pulak ''.But , actually , itu adalah tanda badan kita perlukan tidur dalam tempoh yang sekejap.Badan kita sebenarnya ada Biological rhythm ataupon pusingan biologi.Menatang apakah ia ? ho-ho * maaf , penggunaan bahasa pasar dalam assignment =P *.Sistem ni dikawal oleh hormon2 yang ada dalam badan kita.Dalam keadaan normal , sistem ni la yang sebabkan kita mengantuk pada masa tertentu dan rasa bertenaga pada masa lain.

Take for example , bila malam , badan manusia akan keluarkan hormon melatonin dalam jumlah yang banyak.Melatonin akan sebabkan kita mengantuk dan bagi isyarat untuk kita tidoq.Then , paras melatonin ni mula menurun ke tahap yang terendah , means time kita bangun around 5/6 pagi.Lepas tu , hormon Kortisol pulak akan meningkat secara mendadak.Thats why kita rasa bertenaga.Time ni la masa terbaek untuk bekerja / belajar secara efektif.But , bila tengahari , hormon ni mula menurun ke tahap ciput.Sebab tu badan kita jadi lemah dan lesu.Pergerakan badan dan otak jadik lembab dan kusut.Fasa ni dipanggil '' mid afternoon quiescent phase '' atau '' secondary sleep gate ''.Masa ni , badan kita akan bagi signal untuk tidur kejap.Kiranya , tidur kejap tu untuk charge balik tenaga2 dalam badan.Lepas bangun dari qailulah ni , insyaAllah badan akan rasa lebih segar dan bertenaga.Untuk certain orang , mula2 bangun memang macam akan pening2 sket.tapi lepas tu dah okey :)..TAPI , tidur kejap je tau..jangan sampai terlajak pulak.Kang zohor pukul 3 plak..hihi ^^

Manfaat lain Day Napping :

  • kurangkan tekanan
  • tingkatkan produktiviti
  • baik untuk jantung 
  • tingkatkan fungsi kognitif
  • minda lebih kreatif
  • elakkan ngantuk time study
  • kurangkan risiko sakit jantung
  • etc.
[3] DARI ASPEK IBADAH

Solat sunat rawatib ataupon bahasa lainnya solat sunat 2 rakaat sebelum dan selepas menunaikan solat fardhu.Solat rawatib yang paling digemari Rasulullah ialah sebelum subuh.Antara kelebihan solat sunat rawatib ni ialah dapat top-up solat fardhu kita yang tak sempurna tu.Kita sebagai manusia biasa ni , mesti la banyak kelemahan.Solat pon , jarang2 sangat dapat nikmat khusyuk..So , dengan melakukan solat sunat rawatib ni , insyaAllah kualiti solat fardhu kita jugak akan meningkat ke tahap yang lebih baik.


Sekian sedikit perkongsian dari saya berbekalkan beberapa sumber rujukan.
  • SOLUSI ISU NO. 29
  • HALAQAH.NET
  • PAKARHOWTO.COM
Adioss and wassalam :)





nak markah lebih ?  http://matcuoi.com 


Monday, April 18, 2011

SMS PUNYA ANGKARA

In The Name of Allah The Most Gracious The  Most Merciful

assalamualaikum :)

Hari ni just entry copy paste.Copy dari Group Fiqhun Nisaa kat FB.Satu group yang bagus untuk kaum2 perempuan.Nak tau lebih , sila lah join group ni kat FB ye.Search je ''fiqhun nisaa'' :)


SMS PUNYA ANGKARA

1. salam. Boleh saya kenal awak? Saya tertarik dengan perwatakan sopan awak. Dah lama saya perhatikan awak. Awak budak baik n saya tertarik la dengan tudung labuh awak. Saya harap kite boleh berkenalan.. ukhuwah fillah orang kate..saya x terer sangat arab ni…

2. Terima kasih kerana menerima saya. Saya akan try sedaya upaya saya menjaga awak dan mengikut syariat. Saya tau saya bukan baik sangat, tapi demi Allah, saya cuba buat yang terbaik untuk awak…

3. Ingat tau,,jaga aurat leklok..jangan bagi orang lain nampak..kuar ngan kwn2 tau.. jangan sorg2..balik contact saya ek..saya doakan awak selalu..

4. awak,nape x contact saya. Saya risau awak kuar lama2..ye..memang saya xde hak pun..saya tau saya percaye awak,,tapi saya x tau la nak kate camne. Kite selalu nampk dari jauh je ek.Tapi saya rasa awak macam dekat je ngan saya. Mungkin ni orang kate cinta kot,,awak..awak cinta saya x? xnk bagitau.. tapi sayy tau awak cinta saya..awak da malu nak jalan tempat saya lepak sebab malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,,selain family,,Allah dan rasulnyer.. awak sayang sape ek? Sape saya dalam hati awak?

6. Wak wak..dari kawan kite just panggil sAya awak je..macam x special pulak diri saya untuk awak. saya teringin gak nak jadi cam member2 saya. Panggil sayang.. bole ke? Awak panggil saya bi ek? Rasa macam baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks sayang.. love u... ..

7. Yang. kekadang bi tengok sayang ni macam x percaya bi je. Yela, bi just tanya sayang pakai apa je kan .. tq ek gitau,,makin dalam pulak rindu kat sayang ni... .hihihi..

8. Yang bi nak sayang tau,,sayanglah segalanya utk bi,,sayang la pemberi semangat untuk bi... yang... ..bi harap bi ngan sayang xde rahsia lagi ek.. jangan risau..inikan membuktikan bi caring.. so jangan risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just mesej je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Sayang..da lama kite msg,,leh kite jumpe x? ye..ayang bawak la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq panggil bi ngan panggilan abang.. abang tunggu lame da..abang tau..kite x leh pakse dalam hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi sayang,,watpe 2? Nak cakap sikit.. nape sayang bawak satu battalion nak jumpa abang?... sayang x caye kat abang eh.. huhu..

12. Sayang..kite jumpe k?..abang suka sayang pakai tudung yang abang beli tu..cam wardina lak..bukan sayang x cantik.. just nampak makin cantik la..nipis sikit je.. nanti jumpa nanti sayang bawak sorang dah la k..

13. Sayang..abang sory ngan apa jadi tadi.. abang tersentuh jari sayang tadi.. Tol gak cakap sayang eh,,tersentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abang kat sayang..

14. Thanks jumpa tadi,,sayang cantik la.. Ololo..abang romantik sket pun salah ke? Suke abang romantik ek? Hehe.. Eh,,tadi jumpa abang da berani tenung abang ek..hoho.. tengok tadi kawan sayang cam suke kat kawan abang je.. senang la kita jumpa pasni.. tengok..Allah memberkati hubungan kite.. sayang solat dah ke? Doakan abang sekali ek..miss u..

15. sayang.just nak tanya.. sayang cinta bagi berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nak tanya..rambut sayang panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Tadi terbeli tudung pendek.. yang abang bagi kat sayang tu.. sayang..bagi la gambar sayang special untuk abang yang pakai tudung tadi 2.. Cantik nye sayang..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abang la..

17. Yang.. sayang cintakan abang berapa percent? Sepenuh hati Thanks sayang..love u too.. abang janji,,abang akan jaga sayang baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Sayang..da lame kita couple kan.. xkan abang pegang tangan pun nak marah.. Sayang kan milik abang.. Thank 4 being understanding. .

19. Sayang kata Sayang cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

*********************************************************

20. huh!... syg mengandung? tahu kat ne... cube check balik dengan doktor... xkan sekali buat dah mengandung,,check balik k..

21. huh! betol la syg mengandung ni?? syg,,untuk kebaikan kita berdua,,lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape pulak xnak? xberdosa la kalau bunuh benda yang masih xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jangan buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan benda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg,,abg xboleh temankan syg ke klinik tu,,abg malu kalau terserempak dgn family or member,,malu la abg kalau diorang nampak abg bawak syg dengan perut syg yang besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yang mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jugak keluarga kau pulaukan kau.. kau tu yang bodoh!! kau ingat kau tu cantik sangat?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jangan call n msg lagi boleh x?!.. aku sibuk.. xde masa nak layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses pengguguran..

- si lelaki mencari mangsa baru..

- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI...so hati2 wahai WANITA...

reminder to you and me.

------------------------------------------------------------------------------


Thats all.A little reminder for all of us.May Allah bless :)
Adios and wassalam

Thursday, April 14, 2011

BILA EXAM MATH BERADA DI SIMPANG

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

okey , hari ni NO entry yang panjang berjela macam nak jawab soalan esei SPM Bahasa Melayu yang at least kena ada 6 perenggan tu.just nak share gambar2 yang aku jumpak time TERyahoo image kemarin.Actually , masa tu tengah pening2 dah buat exercise precal..almaklumlah , malam ni ada exam.hu-hu.doakan ye.malam ni tepat jam 8.30-10.00.InsyaAllah.Bertempat di AlMalik Faisal Hall.All the best to all  candidates.May Allah bless us ^^.maybe ramai yang dah pernah tengok , tapi tak kesah la , just nak abadikan        dalam blog ni.eheh ~

okey , layan all these pictures ;

perghh ! diskriminasi wanita nih..adakah patot perempuan disamakan dengan evil..haishh..  * marah nih *


erk ~
hukum math yang baru..ha-ha




terbaek ! cara jawab paling mudah + 'cerdik'


 alahaiiiii....senangnya kalau soalan proving trigonometry macam ni..ha-ha

 nombor 3 paling tak tahan...kih3
telan panadol la examiner kalau calon jawab macam ni..kuang3


 pergaduhan antara real number dengan rational number..haha


if woman = problem ,then GUY = DISASTER ! * huh ! Emo *

agree 56.5555 % je
sebab menuntut ilmu kan dituntut dalam Islam.kadang2 ja macam nak gilosss + dying.huhu

ha-ha.pape pon nice la sapa yang create benda nih.boleh pulak guna math untuk create jokes yang mampu buat aku ketawa selama 10.5 saat.Okey la kan , study tak boleh tension2 , nanti ilmu tangkap gerun dengan kita.thats why dia susah nak dok diam2 dalam otak.ho-ho.

tu je untuk hari ni.lastly , do pray for us.sekarang ni musim midsem exam untuk semua warga CFS IIUM yang amek short sem =)

adios and wassalam



#  makin terasa debaran exam malam ni.haissshhhh..ketaq lutut ~

Tuesday, April 12, 2011

MINGGU ORIENTASI UBM : MARI BERKENALAN

In The Name Of Allah The Most Gracious The  Most Merciful

Assalamualaikum  :)

Bagi memenuhi syarat2 kemasukkan aku ke Universiti Blogger Malaysia [ UBM ] , maka aku perlu menghadirkan diri  ke Minggu Orientasi.Almaklumlah , student baru la katakan.Manakan bisa lari dari orientasi..tapi yang ni takpa , sebab lain dari yang lain.Hanya hadir di alam maya.he-he.Serius , aku bangga dapat masuk UBM ni.bukan semua orang dapat taw.hihi.walaupon aku dah masuk UBM , UIA tetap no. 1..kih3 =P

Atas alasan untuk mengalu-alukan kehadiran kami warga siswazah yang baru kat UBM ni , pihak pengurusan pon adakan la MO ni..sebagai pelajar baru yang skema berdisiplin , aku pon tanpa ragu2 join !

Syarat 1 : Letakkan lencana UBM - DONE !


Syarat 2 : Butir2 Peribadi

Nama diberi Anah Samsudin.Nama blog pulak C'est La Vie.Yakni diambil daripada Bahasa Perancis yang bermaksud That's Life.Bersesuaian dengan assignment saya yang selalunya berkisar mengenai kehidupan :)


Syarat 3 : Sejarah Penglibatan dalam Kokurikulum Blogging


Mula terlibat pada Mac 2010 yang mana ketika itu  menjadi pekerja tetap ladang anggur ( read : penganggur kehormat ) sebab tengah tunggu result SPM.Tetapi , mula sedikit tegar dengan dunia blog pada Januari 2011.Sebelum itu , hanya hangat2 taek itik.harap maklum.


Syarat 4 : Pandangan Mengenai Dunia Blogging Dasawarsa Ini

Semakin hari , semakin ramai blogger yang muncul.Mengalahkan cendawan tumbuh selepas hujan.Blogger pulak semestinya ada pelbagai ragam dan jenis2 blog.Makin ramai yang menjadikan blog sebagai saluran untuk berkongsi ilmu ,melempiaskan pandangan tentang sesuatu perkara / isu ,  tempat curahan perasaan , tempat bergosip , dan sebagainya.Dunia blogging mungkin sedikit mulai tercemar bila ada blogger yang hanya mengejar traffic dan keuntungan peribadi semata-mata.Kerana pada pendapat saya , matlamat utama adalah untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat untuk semua.Keuntungan adalah matlamat ke-2.Apa2  pon , itu adalah hak peribadi.saya hormat pendirian masing2 ..peace !  * fuh ! panjang pulak aku membebel =P *




Syarat 5 : Pandangan Mengenai IPTM [ Institut Pengajian Tinggi Maya ] Pertama Ini 


Terharu dan bangga.Terharu kerana IPTM ini memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjadi 'siswazah' tanpa sebarang disriminasi.Pangkat , harta dan hal2 dunia lain langsung tidak diambil kira.Sistem pengajian yang sangat2 adil lagi saksama without bias.Kehidupan ' Campus Life' tanpa sebarang lectures yang perlu dihadiri , assignment yang perlu disubmit on time , tutorial dan sebagainya yang boleh memecahkan kepala para penuntut juga sangat2 dihargai dan disokong.Bangga kerana berjaya mendaftarkan diri ke UBM ini :)  * kembang kempis hidung *..




selesai..Itu sahaja bebelan dan pandangan saya mengenai tertubuhnya IBM ini.

adios and wassalam :)


.

Monday, April 11, 2011

MOVIE : KHURAFAT

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum :)
morning peeps ^^


Kali ni nak story sikit pasal citer KHURAFAT yang aku and  the geng tengok semalam.kat mana lagi kalau bukan kat panggung bilik KC 312 ni.haha.actually , kitorang [ me , aina and nami] tak plan pon nak tengok.tapi memandangkan aku dah bosan tengok nombor2 , trigono bagai , cik aina pulak dah bosan tahap kambing pencen , and cik nami pulak tension nak exam muet hari ni [pukul 7.30 am ] , maka kami pon release tension la konon.ho-ho.pastu , jerit2 sebab terkejut.   # hampeh

Okey , without any delay , jom baca sikit apa ja yang ada dalam citer khurafat ni.sapa2 yang dah tengok tu , boleh buat2 taktau.he-he.

Okey , watak utama nya ialah syamsul yusuf as JOHAN.Liyana Jasmay as AISYAH which is Johan's wife.Sabrina Ali as ANNA , Johan's Ex-gelifrend.dan lain2 watak sampingan semestinya.

Johan dengan Aisyah ni baru je kawen.taktau la macam mana perkenalan depa 2 orang ni.takdak pulak dalam scene..ada satu hari ni , depa balik melawat mak Johan kat kampung.Time kat kampung tu , malam , pakcik Aziz ni meninggal...pakcik Aziz ni pengamal ilmu hitam.ada la kekecohan sikit time nak mati tu.tok imam lawan2 dengan hantu pak Aziz tu.

Since dari balik kampung tu , si Johan dengan Aisyah ni asyik kena kacau je.dengan 'hantu' la pastinya.Gangguan makhlus halus.On the same time , Si Anna yakni ex-gelifren Johan , dok sibok nak balik kat Johan.Actually , diorang clash sebab Johan dah kawen.plus , johan ni nak berubah la.Anna ni kaki disko.enjoy memanjang.dialog johan yang tak boleh lupa '' takkan la aku nak buat bini perempuan macam tu "...nak bercinta ja , kawen taknak pulak.haishhh -,-''

Kami semua dok kutuk la watak Anna tu sebab terhegeh2 nak kat Johan lagi...macam dah takdak lelaki lain.Punya la obses kat Johan ni sampaikan Anna sanggup cederakan diri dia.Boleh pulak cucuk2 pisau kat paha.dengan penuh slumber badaknya.Kalau badak tengok pon tabik..HAHA ...Then , Anna kena warded kejap.

Selain tu , kat tempat kerja si johan ni [ hospital ] , ada sorang makcik cleaner ni.selalu usha2 johan.curious gak la dengan makcik nih.ingatkan hantu.hehe.rupa2nya makcik tu suka tengok Johan sebab dulu dia ada anak lelaki.muka exactly macam johan.just tambah spec je.tapi , anak dia dah meninggal sebab accident.huhu.

Satu hari , Johan pi rumah Anna , si anna ni dok dengan 2 orang kawan dia.nama pe ntah.nak melawat la.sekali tengok , Si Anna ni dah commit suicide.berdarah2.tragis jugak la keadaan dia.Johan yang uruskan jenazah anna sebab dia ni dah takdak ayah.mak pulak saket kat kampung.so , johan take over la.lagi pon dia rasa bersalah.rasa diri dia la punca anna bunuh diri.

Selesai semua urusan , tibalah masa untuk menghantar jenazah yang dah siap dikafankan ke kampung anna.Johan dengan si driver tu je yang hantar.alkisahnya , malang tak berbau.diorang accident.jatuh gaung ! pergghhh ! tragis !!

Ajaibnya , si johan ni selamat.part yang tak boleh blah tu , johan boleh pulak dukung mayat si anna ni.jalan keluar dari gaung tu.walla ! gaya romantik habes.padahal mayat kot tuh.uishhh.....seram !.pastu ada la adegan2 SERAAAMMMMM...hoho.yang menambah ke'tragisan' tu sebab mayat anna terjatuh sekali lagi dalam gaung.huhuhu.

Next scene : Johan balik rumah mak dia.tetiba dia nampak ramai orang.then , terus masuk dalam rumah la.ingatkan mak dia mati.sebab mak dia pon kena warded gak before tu.batuk berdarah.sekali tengok mayat , diri dia sendiri !! hoho..patot  la orang sume buat tak nampak je dia masa sampai kat rumah tuh.sebenarnya , Johan ni dah mati time accident tu.babak dia dukung mayat anna tu hanyalah ilusi semata2.

Alkisah sebenar di sebalik tragedi ni ialah , anna ni tak bersalah pon sebenarnya.bukan dia sengaja nak bunuh diri apatah lagi nak obses dengan si johan tu

Hakikatnya , suatu masa dulu.   ...............................................   [ flashback ]

Johan tangkap cintan dengan Anna.satu malam ni dekat disco , johan try approach anna.alkononnya , nak berkenalan dengan lebih rapat la sebab dia dah TERbekenan kat si Anna ni.tapi yang malangnya , anna ni tak pandang pon si johan yang serba kekurangan tu.siap kena simbah dengan air lagi.''you balik cermin muka you dulu ! ''  aiseh , tu la antara ayat anna kat johan.

Tak puas hati punya pasal , johan pi jumpak bomoh.That bomoh bagi la satu benda macam tangkal gitu.benda tu akan menjadikan anna syok gilaaa kat johan.tapi syaratnya , lepas anna dah suka kat johan , johan sekali-kali tak boleh tinggalkan or abaikan anna.sebab , dalam badan anna tu , ada roh orang yang dah mati.kira macam tukar roh la.bomoh tu punya kerja.ho-ho.kalau johan tinggalkan anna , dia akan diganggu seumur hidup.thats why la johan jadi macam tu.dia tinggalkan anna , then kawen dengan aisyah.kira dia dah melanggar syarat perjanjian la.

Endingnya , johan mati..roh dia nampak la segala persiapan yang orang uruskan untuk pengebumian dia tu.

So , conclusionnya ,anna tu hanyalah mangsa.kitorang pon insaf sebab marah2 dia tiime awal citer tuh.hee.rupa2nya , johan yang salah.ceh ! terkena beb.

Moral yang aku dapat dari cerita ni :

  • kalau kot ye pon dah jatuh chenta dengan someone ni , then rupa2nya syok sendiri , tak payah la sampai nak pakai khidmat bomoh segala bagai.sebab , in the end ,benda2 macam tu akan makan diri sendiri.lagipon , Allah kan dah janji kita ni masing2 dah ada jodoh sendiri.even bukan kat dunia , kat akhirat ada.janji Allah itu kan pasti.  * peace *
  • sentiasa muhasabah diri dan bertaubat dari dosa lampau.pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa bukan di kerongkong .sebab kita taktau bila ajal kita.buatnya tak sempat nak taubat , dah TERkojol.nauzubillah.sama2 ye kita buat =)
  • jangan mungkir janji.
Okey , tu jela bebelan dan pandangan dan sedikit cerita di sebalik Khurafat ni.even cerita ni dah basi.agaga.tapi aku baru tengok.hehe.korang dah tengok ke pon ?? pape pon , yang baek jadikan ikutan , yang tak berapa nak baek pandai2 la filter keyh.maaf kalau ada ayat yang macam keling  tak paham.I'm know that I'm not a good storyteller even pernah masuk pertandingan bercerita masa sekolah rendah dulu.kih3. * takdak kaitan *.

Adios and wassalam :)










.

Sunday, April 10, 2011

HASIL 'SURGERY'

In The Name of Allah The Most Gracious The  Most Merciful

assalamualaikum :)

amboih ! tajuk bajet gempak.padahal entry ni bukan pasal plastic surgery ke apa pon.agaga.maaf la kalau ada yang rasa tertipu.kui3^^.and bukan jugak nak cerita pasal mak nyah yang sibuk dok buat pertandingan ala2 miss world gitu. * sapa rasa2 macam taktau tu  , pandai2 selam  cari pasal ni okey.perkembangan semasa yang tak berapa nak sihat ni  * hu-hu.sebenarnya nak citer pasal blog picisan ni je :)

setelah beberapa hari menyepi , aku kembali.ha-ha.poyos ! untuk sesapa yang pernah singgah blog ni mesti perasan kan , blog ni dah 360 degree lain dari before ni.all those pink polka dots already kena sumpah jadik black and white.weekend ni [ start petang jumaat sampai semalam] aku mengubah macam2 benda kat blog ni.tukar apa2 yang patot.plus , dah ada header.even header cikai je.gasak la.asal ada sudah.hehe.tunggu aku explore photoshop dulu eh untuk dapatkan header super duper cute.ho-ho. * bila la agaknya ye *.almaklumlah , orang rabun software ni , susah sikit la ..huehue

memandangkan weekend ni aku takdak program kat luar , [actually ada , tapi aku TERlambat nak register , then dah penuh.sob!] maka , aku pon bertapa kat bilik , mengadap segala HTML code sampai muntah.hoho.hasil penat lelah , jadik la macam sekarang ni.hoho.blog yang lebih matured compared dengan yang lama yang macam girlish2 gitu.hak3. * sila muntah *.

buat masa ni takdak benda best kot untuk dikongsi kat sini.lagipon , this coming week gonna be a lil bit busy.exam midsem math 2 , 14/4 ni.then , 16/4 tu ada muet plak.doakan sekali ye kawan2.heheh ;)

okey , tu jelah nak merapu meraban untuk hari ni.jom study pulak !

adios and wassalam =)



Wednesday, April 06, 2011

MUET SPEAKING TEST 2011

In The Name of Allah The  Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)


alhamdulillah..bersyukur gilaaa sebab dah habis MUET speaking test.Even there is still another 3 parts which are writing , reading and listening.actually , speaking aku semalam 5/apr/2011..tapi hari ni baru TERrajin nak bercerita.plus , semalam busy sket.hoho..buat apa je pon sampai busy ? haa , meh nak habaq , pagi2 kalut study MUET la  # konon , pukul 11-1.30 ada kat dewan , pukul 3-5 kelas math 2..malam pukul 9-11.30 , pi  dengar talk "Ajarkan Aku Cinta''..heheh.sekarang ni hujan tengah mencurah curah ke ladang gandum sekitar PJ ni.hoho.lebat gilaaaa2..and aku baru lepas sidai baju -.-''..salah timing daa.  # out of topic 

okey , masuk tajuk sebenar ; MUET..10.30 ,  dah terpacak kat AlMalik Faisal Hall tu..ikut jadual pukul 11.sembang2 etc.pukul 11.15 macam tu baru kitorang dibenarkan masuk dewan.terus la menonong jalan pi kat area yang sepatutnya which is MB9020 (B)..then tandatangan untuk kehadiran ke apa entah tapi sampai 3 copies la.

divide group ikut name list.group aku 2 lelaki and 2 perempuan including aku la.heh.kami group last dalam M9020 tu..means kena tunggu lama la..huhu.salah sorang yang lelaki tu kebetulan encik hasrul rais which is schoolmate aku kat IGOP.hoho.dup dap dup dap la menunggu turn nak masuk and ber'speaking'.

hasil risikan kawan2 aku , dapat la keywordnya --> fastfood..tapi tak membantu pon.haha.apa je pon yang boleh nak dipikirkan.gilaaa luas skop under fast food tu.just bertawakkal je lah. 

After couple of hours waiting , pukul 1 macam tu  , our turn pon sampai..at that moment rasa jantung macam dah tertinggal kat atas kerusi ..haha    # hiperbola

the question is ---> FAST FOOD OUTLETS HAVE MANY ADVANTAGES.and myself as candidate B My point is : Provide Convenient Service.hoho.maka dengan itu , sesi ber'speaking' pon bermula.bla...bla..bla.....our examiners both are women and look so so so nice.hope they are nice to give us markssss also.hehe.amin :)

TAPI , aku terkilan jugak lahttp://matcuoi.com.sob..i'm not doing my very best for this.balik bilik , mencurah2 pulak ayat / idea kat otak ni.haishh.aku rasa ni mesti idea2 yang dijana time tu tapi pending sebab nervous sikit.huhu.tapi apakan daya , nasik dah jadik ko tiaw tomyam.ko tiaw tomyam pon sodaaap.hanya bertawakkal and struggle for the upcoming parts which are reading , listening , writing.doakan ye semua =)

okey , tu jelah nak story.kena sambung buat tuto math 2 pulak.hari jumaat ni quiz.bersyukur sebab madam laili postpone ke jumaat.patutnya khamis.hehe.tenkiu madam ! lap u lah ^^.

Tu ja nak story.Sekian

adios and wassalam :)

Sunday, April 03, 2011

TERTIPU DI WENDY'S

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :(

.sadis.sadis.sadis.sadis.

tu la yang aku and cik nami rasa sekarang ni...alkisah kami 'tertipu' di Wendy's.

pagi tadi , kami mulakan dengan gaya hidup sihat.iaitu , berjogging..penat jugak la.lepas dah sekian lama tak lari2 ni.terkejut urat2 serta otot2 aku ni.hehe.pusing2 sekitar cfs.lepas tu , yang tak boleh blahnya , aku breakfast dengan nasi lemak ! walla ! lemak tu.penat je bakar lemak masa jogging tuh.haha.pape pon , tu baru mukaddimah.main point aku dalam entry ni ialah ---> aku dan nami ( si roommate) kena tipu/cekik kaw2 punya time kat Wendy's petang tadi. -.-''

alkisahnya macam ni : time tengah sembang2 tengahari tadi ,nami cakap ''eh , rasa macam nak keluar la''.aku pon dengan pantasnya,''jom2.kita pi jayaone nak?nak gi wendy's la.''.JayaOne ni sekangkang kera je dari uia ni.jalan kejap ja dah sampai.huhu.

maka dengan itu , tatkala jarum jam aku yang gedabak tu menunjukkan pukul 5.35 , kami ber-2 pon melangkah ke jayaone dengan penuh riang ria dan hati yang berbunga2..mula2 pi cold storage dulu.beli keperluan and stock makanan sikit.aku just beli cornflakes , jem buah and vono mushroom soup.cik nami dengan stok biskut2 dia la.

pastu , baru pi Wendy's.Actually , ni first time aku pi Wendy's kat Jayaone ni.before ni setakat pi cold storage tu je.tak merayap dah kat tempat lain.kalau kat luar pon memang aku gila2 jarang pi wendy's.sekali je penah pi rasanya.tiba2 hari ni nak merasa.haishh.menyesal pon ada.sob -.-''

tenung punya tenung menu2 yang ada kat situ , decide nak order triple melt.nyum3.ada cheese.okey , poster dia lebih kurang macam ni la :

;

just harga dia tulis kat situ RM 5.55.just ada gambar 1 burger + air.kitorang pon macam , o0oo okey.murah la kan.5.55 je.campur gov tax dalam 6++ la nanti.then , dengan penuh konfident pi la order kat kaunter.cakap kat bro tu , ''triple melt 2 sets.plus 1 medium fries''.then bro tu kata ''fries memang dah ada.''aku pon macam , errr..yeke.okey then.dalam hati macam pelik jugak sebab dalam gambar poster tu takdak pulak gambar fries.boleh pulak bro tu kata , ''banyaknya makan''..aku senyum je la.dalam hati ,''apa menda yang banyaknya.burger ja seketol ngan air.iskh.pelik la bro ni''.lepas bro tu tekan2 mesin kira2 , alangkah kepalang terkejutnya aku and nami sebab total bil ialah RM44.42 including gov tax yang sememangnya diketahui mencekik iaitu RM2.52.What the tuuuuuttt la kan.tapi muka control la.bajet chill and cool la.padahal dalam hati dah ,''hadoyy ! abes la duit aku !"

service dah la lambat.puas aku and nami dok belek2 resit tuh.memang tak puas hati.apa cer ni , poster lain.hakikat sebenar lain.terbayang2 duit yang aku bayar kat kaunter tadi.sob.naseb la duit dalam purse cukup.haha.aku bawak RM50 ja sekeping time keluar tu ngan matric card + kunci bilik.kalaula tak cukup , mau malu 7 keturunan aku.haishh.

sepanjang perjalanan balik tu memang la hati tak tenang.mulut pon pot pet la.tak puas hati punya pasal kan.salah aku jugak la kot sebab tak tanya dulu , triple melt tu just ada apa je.how much etc.etc.akan TETAPI , fast food restaurant yang biasa aku pi selama ni macam kfc ke , mcd ke , popeyes' ke , Radix Chicken House ke , Radix Fried Chicken ke hapa sume tak macam ni.apa yang ditunjuk kat poster , yang tu jela yang ada.harga pon yang sama jugak la.cuma tambah tax ja sket.

balik bilik , mandi segala bagai.baru la duduk nak menjamu selera la konon.tapi sebenarnya selera aku dah kurang mengenangkan betapa 'murah'nya dinner kami hari ni.untuk pengetahuan , cik aina (roomate aku lagi sorang ) tak terlibat dalam kes ni.sebab dia balik rumah makcik kat kelana jaya sebab ada wedding.and petang tadi dia pi main badminton.hoho.



hasil 'borong' hari ni.

the triple melt beef burger.duit aku yang MELT ! haiyo ~

yang lebih mensadiskan , burger tu BEEF !!! uwaaa..aku tak suka beef.selalu kalau teringin sangat nak makan burger , chicken la pilihan aku.seingat aku , ada tulis chicken kat iklan tadi.huhu.ni dah la beef , pastu 3 keping plak tu ! aiyokk 0____________o''.berusaha sehabes baik untuk makan.and sampai saat entry ni ditaip , aku tak abes makan lagi.tak terdaya rasanya.nak bagi orang lain pon , rotinya dah takde.just daging je sekeping.sapa la yang nak kan.takkan nak pi jaja satu mahallah plak.haishh.fries and air ja dah abes.

moral of story , kalau nak order satu2 set tu tanya dulu apa je yang ada dalam set tu.tanya harga sekali.tu paling penting.rasa2nya , tu ja kali pertama and terakhir aku pi Wendy's kat Jayaone tuh.terkilan gak r , iklan tak serupa bikin.indah khabar dari rupa.*erk , seswai ke?* gasak la.huhu.tu je la pengalaman sadis aku untuk hari ni.sama2 ambik pengajaran k.

tu ja.insyaAllah lepas ni stop blogging jap.sebab this coming tuesday ada speaking test MUET.then , math quiz on thursday.do pray for me and friends ya.arigato^^.

macam besa ,

 adios and wassalam.


sapa la agaknya menang ABPH malam ni kan.takdak tv pon nak tengok.tapi takpa la , tak penting.esok baca paper mesti tau kan.hihi.plus , tengah tunggu loading BoboiBoy kat tonton.my.hehe =P.

Saturday, April 02, 2011

TINTA HIDUP PENGHUNI RAUDHATUS SAKINAH

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum ;)



mereka baru berumur lingkungan 12-25 tahun.berasal dari segenap pelusuk malaysia.utara , timur selatan bahkan ada dari sabah.masuk atas sebab paksaan.lantaran keluarga yang malu menanggung akibat arang yang terconteng , mereka dihantar ke RS.mencari diri sendiri yang pernah terhanyut dek arus zaman remaja.semuanya pernah terlanjur.bahkan ada yang sudah selamat melahirkan.ada 2/3 orang yang masih dalam pantang.ada 3 pelatih yang sedang mengandung kalau tak silap.masing2 ada sejarah sendiri.tempoh masa mereka di RS lebih kurang 13 bulan.ada pelatih yang kami jumpa tadi , baru seminggu menjadi penghuni RS.

rutin penghuni RS bermula seawal jam 3 pagi.ya 3 pagi.saat majoriti kita asyik diulit mimpi nan indah.bangun , tahajjud , bertadarus dan sebagainya.5 waktu solat semuanya dilakukan secara berjemaah.diimamkan pelatih2 senior.kelas bahasa arab.kelas menjahit dll.berdasarkan sukarelawan yang datang menurunkan ilmu.pukul 12 tengah hari , semua akan tidur sebentar.mengikut sunnah Rasulullah untuk qailullah sebentar.setiap masa diisi dengan sesuatu yang bermanfaat.semuanya dilakukan sendiri.memasak , membasuh ,mengemas etc.setiap hari , bergilir2 untuk masak mengikut menu yang telah dijadualkan.memasak secara berkumpulan.walau apa pon rasa masakan tersebut , semuanya akan sama2 makan.kerana ada yang baru belajar masak nasi ketika di RS.maka , tiada jaminan makanan lazat menjadi santapan mereka setiap hari.hidup mereka umpama sebuah keluarga besar yang berkongsi cerita hampir sama.namun versi yang berbeza.

aku teruskan dengan cerita adek ira.remaja berusia 17 tahun yang hanya sempat memasuki alam tingkatan 4 selama suku tahun sahaja.berasal dari bumi sabah , dihantar ibunya ke RS.lantaran , 'kenakalan' yang tak terbendung.dia pernah mengandung.dah selamat melahirkan.berasal dari keluarga yang terpecah.ibunya seorang peguam.memiliki firma guaman sendiri.bercerai dengan ayahnya.ira anak tunggal hasil perkahwinan itu.kini , ibunya sudah pon berkahwin lain dan mempunyai 2 anak.mulanya , ira ditipu.dikatakan dia akan dimasukkan ke sekolah agama di semenanjung.dan tinggal dengan ayahnya.namun , sebaik sampai , RS destinasi sebenarnya.ira dah pon berada di RS selama 9 bulan.insyaAllah bulan 7 ni , tamat tempoh pemulihannya.memang jelas dia gembira dengan hijrah yang berlaku.minat bidang perundangan.banyak bertanya tentang law di uia sebab sememangnya bercita2 untuk masuk ke uia.mengambil jurusan undang2.mungkin darah peguam ibunya yang diwarisi.sekali pandang , tak sangka dia 17 tahun.macam 14 tahun je.didoakan ira akan mencapai cita2nya.kagum dengan semangat ira untuk terus belajar walau ada kisah hitam.jangan terkejut satu hari nanti dia muncul peguam terbaik malaysia.perancangan Allah tiada siapa yang tahu.

Ana dan aisyah.pemberi tazkirah ringkas selepas zohor tadi.bercerita tentang kisah gadis yang bertaubat dari melalaikan solat dan pesanan supaya mentaati ibu bapa.sebak bila melihat mereka menangis.pesanannya , jangan menderhakai ibu bapa.kerana redha Allah terletak pada redha ibu bapa.ujian itu bukanlah musibah.tapi untuk mengangkat darjat kita di sisi Allah Yang Esa.biar buruk di pandangan manusia.asal kita tinggi nilai pada pandangan Allah.hidup kalau untuk manusia , tak pernah akan puas.

yang lebih mengharukan , aisyah memberitahu bahawa ibunya sangat2 lama tidak datang melawat.betapa duduk di RS tanpa handphone atau alat perhubungan lain benar2 menerbitkan rasa rindu kepada keluarga.hanya surat jadi penghubung mereka dengan dunia luar.itupon ditapis sebelum dipos.bukan mengongkong , tapi bermula dengan handphone la , mereka ada di RS hari ini.bila teknologi disalahguna.dengan izin Allah , selepas habis sesi tazkirah oleh aisyah , nampak kereta ibunya di pintu pagar.ya Allah ! hanya tuhan yang tahu.betapa terharu dan gembiranya aisyah.berhambur air mata.memeluk erat sang ibu.benar2 mengusik tangkai hati kami yang melihat.alhamdulillah , doanya sekian lama termakbul.baru tadi ana berkata kepada aisyah , ''teruskan berdoa.Allah mendengar doa kita''.subhanallah !

asma.seorang lagi pelatih dalam kumpulan aku.mulanya kami ingat umurnya masih belas2.rupa2nya 20++.itupun ira yang bagitau.fizikalnya yang kecik comel , menampakkan dia awek muda.* jealousy is in the air  =P *.suka memasak.terutama yang berkaitan bakery.dia antara yang paling bersemangat menyalin resepi cheese and choc cake.berasal dari perak.tak banyak kisah dia yang kitorang tahu.

roha.paling banyak cakap.sangat peramah.bersembang macam dah lama kenal.selesa bersembang dengan dia.gadis hitam manis ala2 mamak mukanya.excited jugak buat kek.hihi.seronok tengok diorang happy =)

zati.berasal dari perlis kalau tak silap.sangat cekap hal2 dapur.kagum.skill aku pon tak macam dia.hee.dia agak senior la dikalangan para pelatih.

dunia mereka hanya di RS.dibawa keluar hanya untuk melakukan medical check-up.terutama yang sedang mengandung.kadang2 ada pelatih yang senior sedikit dibawa untuk mengikuti ceramah2.

rasanya , sampai sini sedikit perkongsian dari program ni.semoga dapat memberi manfaat untuk kita semua.apa2 pon , jangan kita memandang negatif mereka yang pernah terlanjur.mungkin mereka lebih baik dari kita sendiri.siapa tahu? rutin berqiamullail setiap hari betol2 membuat aku muhasabah diri kembali.ternyata mereka lebih dekat dengan tuhan.hari2 berqiamullail , tadarus , solat berjemaah sehari 5 waktu dan sebagainya.sedangkan kita , boleh dibilang dengan jari berapa kali berqiamullail dalam sebulan.sama2 ambil ikhtibar.rasa sangat beruah dapat join program ni.alhamdulillah :)

salah silap harap dimaafkan.hanya menulis apa yang ada di minda dan hati.tulus untuk berkongsi.bingkisan dari bumi raudhatus sakinah,.tempat mencari jalan pulang untuk mereka yang pernah tergelincir dari landasan hidup.semoga kita semua dijauhkan dari ujian sebegini rupa.semoga ditetapkan hati untuk istiqamah di jalan-Nya.sama2 kita doakan kebahagiaan saudara2 kita di RS.semoga mereka terus tabah dan bersemangat membaiki diri.tidak dilupa , doa untuk mereka yang masih 'liar' diluar sana.semoga mendapat hidayah untuk u-turn ke jalan yang sepatotnya.amin.

lastly , terima kaseh membaca coretan aku yang panjang berjela ni.maaf.tiada gambar yang dapat dikongsi.lantaran untuk menjaga aib mereka , pelatih RS.insyaAllah , bila kita menjaga aib orang lain , Allah akan menjaga aib kita.cerita yang aku kongsikan di atas , bukan untuk mendedahkan keburukan sesiapa.sekadar mendedahkan realiti hidup saudara2 kita.yang baik jadikan ikutan , yang buruk pandai2 la tapis.

adios and wassalam ;)


SEHARI BERSAMA PENGHUNI RAUDHATUS SAKINAH

In The Name of Allah The Most Gracious  The  Most Merciful

assalamualaikum :)

Alhamdulillah , selesai satu program..hari ni aku join trip ke Raudhatus Sakinah..Rumah Perlindungan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah , Sg Buloh untuk lebih tepat lagi.RS ni tempat remaja2 puteri yang bermasalah ditempatkan.contoh yang paling senang , remaja yang dah TERlanjur , TERmengandung dan lain2 TER.program ni organised by Mahallah Representative Committee [MRC] kolej kediaman aku iaitu Mahallah Khadijah.nak tau lebih lanjut pasal RS boleh click sini --> RS..terima kasih kepada ex-schoolmateku , cik aisyah sebab ajak aku join :).and syukur alhamdulillah , Allah bagi aku dan rakan2 ni peluang untuk mendekati sendiri kehidupan pelatih kat RS sana.so , this time nak share serba sikit apa yang kami dapat dari program ni.

firstly , RS ni mula ditubuhkan pada tahun 1998.di mana pada masa tu gejala mengandung anak luar nikah oleh mahasiswi ipt sangat berleluasa.anak2 yang lahir pulak diserahkan kepada gereja2.bermula dengan hanya 1 cawangan , sekarang ni RS dah pon ada 5 cawangan.bukan nak berbangga adanya banyak cawangan , tapi ni la aras petanda bahawa social problems kat malaysia ni makin parah.cawangan RS ada kat Sg.Buloh , Kelantan , Penang , Melaka and Johor.

kami bertolak dari uia pagi tadi dalam pukul 8.30.sampai sana around 9.disambut oleh para warden RS yang masih muda2 semuanya.menggelarkan diri dengan panggilan Kak Long , Kak Yong , Kak Lang etc.terasa aura 'sibling' dengan panggilan yang dituturkan.sedikit briefing dan peraturan yang perlu dipatuhi disampaikan oleh kak long atau nama sebenarnya nur asyikin ismail.gadis yang aku rasa berumur dalam lingkungan 20++.tinggi lampai dan berkulit cerah.secara dasar memang payah nak percaya dia seorang warden.sebab memang berbeza 360 degree dari bayangan para warden yang selalunya berwajah garang dan bengis.hehe.Itu serba sedikit huraian para warden RS.

Then , kami mula melangkah masuk ke dalam teratak serba sederhana..teratak yang menempatkan hampir 30 orang pelatih.luarannya , hanya sebuah rumah sederhana besar..sebuah bangsal juga sederhana besar dihadapan.sebuah pondok kecil dengan kerusi batu dan buaian besi tempat untuk berehat.tiada kemudahan lain.lokasi RS memang agak terpencil.berada di persekitaran kampung yang tidak terlalu kekampungan.banyak juga banglo2 mewah.mungkin milik mereka yang kaya raya tetapi memilih suasana kampung.melangkah dengan perasaan yang bercampur baur.excited , nervous semua menjadi satu.cuak bagaimana reaksi pelatih menerima kunjungan kami.

program dimulakan dengan membahagikan kumpulan...4 groups kesemuanya..sesi taaruf bermula..berkenalan dengan semua pelatih yang ada.mudah sebab semuanya memakai name tag.aku se'group' dengan cik namira , cik hanim dan cik ain..ain kenalan baru aku untuk hari ni.namira pulak roommate aku sedari sem 1-3.hanim ,aku kenal melalui aina (roommate aku).kami disuruh membahasakan diri dengan panggilan 'kakak'.walaupon pada hakikatnya , kami baru 19 / 20.bukan apa , biar pelatih rasa macam kami ni kakak2 diorang yang masih nak ambil berat pasal diorang.supaya komunikasi antara kami lebih berkesan.adek2 pelatih RS yang di bawah group aku , antaranya ; roha , ira , zati , aisyah ,dan asma.

lepas tu , tentative kami diteruskan dengan sesi buat kek.sedikit teruja semuanya.hehe.ada dua jenis kek yang bakal disediakan.cheese cake and chocolate cake.yummy ^^. dimulakan dengan demo oleh sis amira dan assistantnya sis aini.masing2 teruja.then , ramai2 tolong menolong menyiapkan 2 choc cakes and 1 cheese cake.sementara tu , kami ambil kesempatan mengenali lebih dekat para pelatih.mencungkil macam2 cerita dari insan2 terpilih ini...terpilih untuk menerima hidayah setelah sekali tersalah pilih jalan kehidupan.alhamdulillah , mereka terpilih tatkala usia masih muda.bukan terus terbiar di lorong maksiat sampai ajal datang menjemput.insyaAllah masih ada kehidupan yang baik untuk mereka.sama2 kita doakan :)

selesai sesi membuat kek , masa untuk mengisi perut yang dah lama berjoget lambak.rock , nasyid , dangdut , indie berselang seli.tanda mintak diisi.menu memang terbaek dari ladang.nasi putih + ayam goreng ala2 kfc + ikan bawal masak merah + ulam-ulaman + sirap limau + betik + tembikai + sambal.kalau makan kat luar komfem dalam RM 6 / 7.makan ramai2 di bawah bangsal.masing2 khusyuk menikmati lazatnya menu lunch kami hari ni.satu kelainan buat penghuni RS yang rutinnya makan dalam talam.tapi hari ni makan dalam pinggan.hihi.

bersiap2 untuk menunaikan solat zohor.sementara menunggu masuknya waktu , penghuni RS bertadarus dan mengalunkan 99 asma Allah.sayu mendengar.entah kenapa , rasa terkesan di hati tatkala mendengar.mungkin berkat dari hati mereka yang betul2 ikhlas untuk berhijrah.solat diimamkan oleh saudari faz.terdengar esak tangis beberapa pelatih yang basah pipinya.lantaran menangisi kejahilan masa lampau mungkin.terasa diri sendiri tak se'khusyuk' mereka.kemudian diteruskan dengan sedikit tazkirah ringkas oleh Ana.salah seorang pelatih RS.ditambah sedikit pesanan dari Aisyah.juga pelatih RS.sebak mendengar tazkirah mereka.dengan contoh yang diambil dari masa silam mereka sendiri.benar2 membuat hati terkesan.

masuk semula ke teratak RS.sedikit cenderahati kecil dari kami pihak uia.hanya keychain lambang uia untuk setiap pelatih.sesi penutup dan bersalaman sebelum kami melangkah pulang.sebelum pelatih RS kembali kepada rutin mereka.terasa berat untuk berpisah.walhal , baru beberapa jam bersama.terasa masih banyak yang nak tahu , bukan nak menjaga tepi kain mereka apatah lagi mencari aib orang.tidak sama sekali.cuma sekadar mencari kenapa sampai begitu jalan hidup mereka.rasa seakan tak percaya bila memandang wajah2 pelatih di RS.semuanya wajah2 bersih , tenang.walau dalam hati tiada yang tahu.kerana sengsara jiwa tak nampak di muka.

jam 3.30 petang , bas bergerak meninggalkan perkarangan RS.kami pulang dengan bermacam pengalaman baru.yang tak terduga.selama ni hanya membaca pengalaman2 penghuni RS melalui buku yang dapat sewaktu join program Anda Bijak Jauhi Zina anjuran RS peringkat ipta.hanya tahu apa itu RS dari laman web.tapi hari ni , berjaya hadir sendiri ke bumi RS.berdepan dengan penghuni RS yang berusia seawal 12 -25 tahun.benar2 'impressed'.

logo program ABJZ

satu slot kelolaan ummi rose.pengasas RS
sumber yahoo images*

entry lepas ni , ada bingkisan ceritera penghuni RS.lebih detail pasal kehidupan diorang kat sana.mulanya nak satukan dengan entry ni , tapi terlalu panjang rasanya.jom sama2 kita hayati perjalanan hidup pelatih RS yang sempat aku 'terjah' =)

adios and wassalam ;)


Friday, April 01, 2011

JENIS - JENIS MANUSIA

In The Name of Allah The Most Gracious The  Most Merciful

assalamualaikum :)

okey , straight without belok2 ---> entry kali ni aku nak share ragam2 manusia yang aku and the group jumpak kat sunway time volunteer job yang dah pon aku story dalam entry lepas..nak baca , sila tekan button OLDER kat bawah , belah kanan..terima kaseh :)

SITUATION 1

ada sorang perempuan ni , keja kat kedai aksesori , dari physical look memang nampak sangat umur dia komfem2 bukan 25 dan ke bawah..yang tak tahan tu , kat pledges yang dia sign , umuq dia 24 tahun !!..time tu aku nampak la , sebab aku belek je apa yang dia tulis..reaksi aku rilek je..buat2 takde pape..lepas je kitorang blah dari situ , groupmate aku cakap , ''eh , korang prasan tak umur dia tulis brapa?"..kami pakat angguk.lepas tu, gelak la! hoho * jahat kan?hee..jangan ikut perangai ni *

moral.of story : agak2 la kalau taknak bagitau umur sebenar pon =.='' and jangan gelakkan orang..huhu * yang ni pesan kat diri sendiri ni *

SITUATION 2

dari jauh kami dah nampak our next 'mangsa'.ahah.one chinese woman , tengah khusyuk baca paper kat tengah2 ruang yang luas tu.dengan penuh harapan , kami pon melangkah.lalu , ''hye miss'' kataku sebagai intro..1 saat , 2 saat...no respon ! sikit pon dia tak angkat kepala dia..haiyok..sampai hati T.T''..lalu kami pon blah dengan perasaan yang bercampur baur.and pastinya ada 'pujian' kami pasal dia.kuang3.sebab even kalau dia pekak sekali pon , takkan tak nampak kami 4 orang kat depan dia?? nak kata buta pulak , baca paper kan..huhu..khusyuk sangat agaknya ~

moral.of.story : baru aku taw macam mana rasanya cakap and orang buat dunno je.serius saket hati ='(..

SITUATION 3

ada sorang pakcik.foreigner dari Belgium.masa kat column age tu , before dia tulis , ''pssst , don't tell other ya"..umuq dia 72 ! hoho..plus , dia sangat friendly.hoho.kami semua dok puji2 dia lepas tu.ahah.

moral.0f.story : be friendly.nanti semua orang suka =P..tapi jangan sampai over.ti orang meluat plak.kui3 :)

SITUATION 4

ni kat area yang ala2 fun fair tu..aku try approach one mamat ni.bukan malay la.aku pon spealking london la kan..nampak gaya macam dia paham apa yang aku cakap , elok je aku habes , dia panggil sorang lagi mamat ni.ketua dia rupanya.rupa2nya , mamat Bangladesh daa..ahaha.and dia tak paham omputeh.aiseh , perabes ayaq liuq ja -.-''..kena ulang cakap kat ketua dia plak..

moral.of.story : malaysia memang ramai orang bangladesh ! ahaha =P..nak selamat tanya dulu ''can you speak english?''.lepas tu baru cakap sampai habes.kalu tak SS la jawabnya..[ss=syok sendiri]

SITUATION 5

masa kemuncak earth hour tu , semua volunteer yang terlibat gather sama2 kat main entrance..nak countdown segala bagai..obviously, malay berapa ketul ja..yang lain major chinese , some indian and also foreigner.haishh.

moral.of.story : jom la pakat2 join kerja2 sukarelawan ni.majulah bangsa untuk agama dan negara :) *peace*

SITUATION 6

time ni kitorang approach one nenek ni.chinese.umuq dia 72 tahun.tapi masih sihat wal'afiat.boleh lagi mai shopping sorang2.hoho.kagum2.hehe.

moral.of.story : amalkan gaya hidup sihat untuk kekal kekal cergas sepanjang hayat.hihi.nanti tua2 pon tak penat bila pi shopping =P

------------------------------------------------------------

tu jelah antara situasi2 yang aku masih ingat even dah seminggu berlalu.hoho.bukan niat nak mengaibkan sapa2 , just nak cakap ada macam2 jenis ragam manusia kat muka bumi ni.plus , kita memang takkan dapat puaskan hati semua orang.so , just be yourself and don't simply judge other people via their physical look.as the proverb said ; don't judge the book by its cover =).

adios and wassalam ;)


this coming tuesday ada speaking test MUET.doakan aku ye.terima kaseh =)

SUSAHNYA JADI VOLUNTEER !

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum :)

alhamdulillah , baru malam ni berkesempatan dan rajin nak meng'update' blog ni.haish.entry kali ni nak story pasal Volunteer Job yang aku buat last saturday.kiranya , nak story cerita basi la..dah seminggu expired -.-''.Apa2 pon , nak jugak tulis ! Act , this week busy sikit.kena siapkan tuto math and ada quiz pulak tu.so , kena focus on study dulu la kan.blog jatuh tangga ke-2.

the poster ;)
okey , alkisahnya bermula....

seawal pukul 8.45 , kitorang dah terpacak kat bas.around 9++ baru gerak ke sunway.sampai sana , tunggu lama la jugak untuk registration.ramai volunteers dari WWF yang terlibat.diorang memang busy la dengan segala macam benda.

lepas register , kitorang dipecahkan kepada beberapa 'station'.aku dapat 'station' yang dekat2 dengan Mcd tu.then , pecah lagi kepada beberapa group.each group ada dalam 4 orang.campur la , 2 lelaki and 2 perempuan.plus , campur jugak budak CFS IIUM dengan budak2 from taylor's.aku se'group' dengan encik harris , encik azmi and zhen ji.*not sure la eja macam ni ke tak * haha.

apa je kerja kitorang ni ? haa , ni nak story nih.kami dibekalkan dengan berkeping2 pledges untuk ditandatangani , and keychain sunway special edition sempena earth hour , glow in the dark hand band sebagai souvenir untuk anyone yang sign pledges tu.

the hand band

tambah koleksi button !

tugas kitorang , approach seramai orang kat sunway tu.then , mintak diorang sign that pledges.explain la pape yang patot pasal earth hour tu.sebab ada jugak yang kitorang jumpak tu taktau pon apa benda earth hour tu.hoho.mula2 memang terkial-kial gak la macam mana nak approach orang.haha.tak penah seumur hidup aku buat benda alah ni.

tapi lama2 ok jugak la.baru aku tau betapa SUSAHnya kerja as promoter.huhu.SUSAHnya nak approach orang.macam2 jenis manusia yang kami jumpak.serius , buat kerja ni memberi aku satu pengalaman baru yang memang menguji kekuatan fizikal dan tahap kesabaran aku.

moral yang aku dapat , kalau kita tengah shopping / jalan2 , then ada orang datang approach kita , tolong la bagi respon.even just by saying ''no.thanks''.sebab --> sangat la sakit hati kalau orang yang kita tegur just buat dunno je.sob ='(.at least bagi la respon sikit , jangan buat2 tak nampak pulak.padahal orang tu kat depan mata.huhu.* menulis berdasarkan pengalaman *.

sesi meng'approach' orang ni habis around 12.30.another group pulak take over.kira macam tukar shift la.heheh.lepas tu , kitorang semua bebas la nak buat aktiviti apa pon.sementara nak tunggu kemuncak earth hour pukul 8.30 malam.aku dengan aina decide nak buat wayang.eh silap ! tengok wayang daaa..ehehe.so , pi beli tiket citer Hikayat Merong Mahawangsa pukul 3.55.then , zohor.pastu makan kat Popeye.lepak situ lama la jugak.

half of our lunch :)

overall cerita HMM tu best la.4 bintang.hoho.malas la nak buat review macam citer Ngangkung yang aku buat dulu tu kan.hee.keluar cinema , pi surau.asar.rest jap.maghrib etc.

pukul 8 , kitorang semua gathered kat main entrance sunway.time tu , semua volunteers including dari UIA , UM , TAYLOR ,KDU , WWF dll sume dok sekali la.dapat lilin kecik sorang satu.hehe.persediaan nak tutup lampu.so , that time ada la ucapan perasmian etc.tak dengar sangat pon sebab bising kot.huhu.

ada show dari wwf , budak2 sekolah mana entah.plus , ada dance show segala bagai.part ni macam tak best la.sebab persembahan dia macam ala2 tak seswai la dengan kita.terjerit2 and terkinja2 pon ada.kitorang ni tengok jelah.plus , mostly kat situ adalah non-muslim.so , komfem la budaya diorang lain daripada kita kan.so tak boleh nak salahkan diorang sangat la...pape pon , yang baik jadikan ikutan,yang buruk jadikan sempadan k.

pukul 10 , kitorang blah dari situ.berkumpul tunggu pakcik bas uia datang jemput.hoho.masing2 muka dah agak selebeh.hahaha.mana taknya , seharian berkeliaran kat sunway tu.dari pagi sampai malam.bertanduk la jugak tunggu -.-''.alhamdulillah , pukul 11 malam selamat mendarat kat bilik terchenta.

so , conclusion nya , kerja volunteer ni memang bukan senang...memerlukan kekuatan yang jitu.dan jangan memandang rendah kerja as promoter.sangat susah nak approach and yakinkan orang.huhu.lepas ni insyaAllah kalau tengah2 shopping or jalan2 kat mana2 , then ada orang nak mintak pledges /promote pape , aku akan bagi respon.even just say ''no'' sambil tersenyum maneh umpama madu.ha-ha.sebab , aku komfem akan ingat betapa peritnya rasa kalau orang ignore je teguran kita -.-''.sumpah makan dalam.

so , tu jelah yang berlaku sepanjang sabtu lepas.program ke-2 yang aku join under CFS IIUM Environmental & Nature Club in collaboration with WWF Malaysia.

Kat bawah ni serba sikit gambar untuk event ni : * ada yang di cilok dari FB WWF and certain dari Programme Manager  which is Fa Zo


 before bertolak ke Sunway :)


the volunteers !

institut perguruan guru tengku ampuan afzan , kuala lipis

view of klcc and kl tower during earth hour


institut perguruan guru tengku ampuan afzan , kuala lipis

entry lepas ni , nak cerita pasai ragam2 manusia yang kumpulan aku jumpak time mengumpul pledges tu.hihi.insyaAllah :)

adios and wassalam