Tuesday, April 19, 2011

UBM : 3 SUNNAH RASULULLAH S.A.W

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

Assignment ke-2 oleh UBM.Memandangkan kelas petang ni postponed , maka aku take chance la siapkan assignment ni.Tak baik tangguh2 kerja kan ? Eceehh ~ Hmm , sebenarnya para siswa siswi UBM ni diminta untuk berkongsi 3 sunnah Rasulullah S.A.W , Kekasih Allah :)

---------------------------------------------------------------------------------


Assignment 2

Name : Anah Samsudin
[ C'est La Vie ]
http://daricerebrum.blogspot.com
Lecturer's Name : Proffessor Madya Anonymous  
Semester : 1/4
--------------------------------------------------------------------------

[ 1 ]  DARI ASPEK PEMAKANAN

Cara duduk ketika makan yang dilakukan oleh Rasulullah ialah seperti duduk ketika tahiyyat awal tetapi kaki kanan dinaikkan.Untuk kefahaman tahap genius , sila rujuk gambar ini :


Cara duduk macam ni dapat memberi keselesaan kepada perut.Plus , komposisi perut menjadi lebih seimbang.Iaitu 1/3 untuk makanan , 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk udara.Rasanya , agak sukar untuk kita mengamalkan tabiat ini.Bukan apa , kebanyakkan kita lebih suka makan di atas meja berbanding duduk di atas lantai.Lagi pon , kalau makan kat kafe ( almaklumlah , kita semua ni student lagi..haha ) takkan la nak duduk macam ni kan.hee.TETAPI , sunnah ini dapat diamalkan ketika kita ada kesempatan untuk makan di atas lantai.Contohnya , kita join Iftar Jamaie [ bukak posa ramai2 setiap isnin dan khamis ].Cadangan saya , apa kata pihak UBM buat kafe tanpa meja dan kerusi ? so , boleh la kita semua amalkan habit baik ni..hehe =P semoga cadangan dipertimbangkan..

[ 2] DARI ASPEK GAYA HIDUP

Qailulah ataupon tidur sebentar ataupun Day Napping dalam bahasa Omputeh sebelum masuknya waktu zohor.Selalunya , even malam kita dah tidur awal , still rasa mengantuk and lembab di siang hari.Betol tak ? betol tak ? Most of us akan kata , '' ni mesti sebab perut dah kenyang dengan lunch , alahai ~ ngantok la pulak ''.But , actually , itu adalah tanda badan kita perlukan tidur dalam tempoh yang sekejap.Badan kita sebenarnya ada Biological rhythm ataupon pusingan biologi.Menatang apakah ia ? ho-ho * maaf , penggunaan bahasa pasar dalam assignment =P *.Sistem ni dikawal oleh hormon2 yang ada dalam badan kita.Dalam keadaan normal , sistem ni la yang sebabkan kita mengantuk pada masa tertentu dan rasa bertenaga pada masa lain.

Take for example , bila malam , badan manusia akan keluarkan hormon melatonin dalam jumlah yang banyak.Melatonin akan sebabkan kita mengantuk dan bagi isyarat untuk kita tidoq.Then , paras melatonin ni mula menurun ke tahap yang terendah , means time kita bangun around 5/6 pagi.Lepas tu , hormon Kortisol pulak akan meningkat secara mendadak.Thats why kita rasa bertenaga.Time ni la masa terbaek untuk bekerja / belajar secara efektif.But , bila tengahari , hormon ni mula menurun ke tahap ciput.Sebab tu badan kita jadi lemah dan lesu.Pergerakan badan dan otak jadik lembab dan kusut.Fasa ni dipanggil '' mid afternoon quiescent phase '' atau '' secondary sleep gate ''.Masa ni , badan kita akan bagi signal untuk tidur kejap.Kiranya , tidur kejap tu untuk charge balik tenaga2 dalam badan.Lepas bangun dari qailulah ni , insyaAllah badan akan rasa lebih segar dan bertenaga.Untuk certain orang , mula2 bangun memang macam akan pening2 sket.tapi lepas tu dah okey :)..TAPI , tidur kejap je tau..jangan sampai terlajak pulak.Kang zohor pukul 3 plak..hihi ^^

Manfaat lain Day Napping :

  • kurangkan tekanan
  • tingkatkan produktiviti
  • baik untuk jantung 
  • tingkatkan fungsi kognitif
  • minda lebih kreatif
  • elakkan ngantuk time study
  • kurangkan risiko sakit jantung
  • etc.
[3] DARI ASPEK IBADAH

Solat sunat rawatib ataupon bahasa lainnya solat sunat 2 rakaat sebelum dan selepas menunaikan solat fardhu.Solat rawatib yang paling digemari Rasulullah ialah sebelum subuh.Antara kelebihan solat sunat rawatib ni ialah dapat top-up solat fardhu kita yang tak sempurna tu.Kita sebagai manusia biasa ni , mesti la banyak kelemahan.Solat pon , jarang2 sangat dapat nikmat khusyuk..So , dengan melakukan solat sunat rawatib ni , insyaAllah kualiti solat fardhu kita jugak akan meningkat ke tahap yang lebih baik.


Sekian sedikit perkongsian dari saya berbekalkan beberapa sumber rujukan.
  • SOLUSI ISU NO. 29
  • HALAQAH.NET
  • PAKARHOWTO.COM
Adioss and wassalam :)





nak markah lebih ?  http://matcuoi.com 


21 comments:

  1. fuhh baguih gk UBM ni..
    info yang mantopppppp :p

    thanks 4 sharing

    ReplyDelete
  2. @ naqib : memang baguihhhh..hoho..ye, sama2 :)

    ReplyDelete
  3. btol2 cra mkn time dduk camtu mmg best tp kdg2 org ckp xsopan plak.. >.<

    ReplyDelete
  4. cooooolioo..:)

    on the way nak siapkan. hee..

    ReplyDelete
  5. @ makweGerard : agak la..kalau pompuan dok bersila kot..hihi..ayu gitu >.<

    ReplyDelete
  6. @ mr Vampire : cepat2 buat assignment tu..kang kena demerit pulak..ha-ha.

    ReplyDelete
  7. lama plak x mkn dlm talam mcm tu... huhu..

    ReplyDelete
  8. suka gile mkn talam tu..hehe

    ReplyDelete
  9. @ SZ : rindu kenangan lama la plak kan..hoho

    ReplyDelete
  10. Azuan : makan talam ?? hehe..hebat =P

    ReplyDelete
  11. Wahh...tahniah ek, hendaklah kita mempraktiskkannya dalam kehidupan, jgn cakap saje. :)

    BETINA DURJANA!

    http://shairazisaidin.blogspot.com/2011/04/13pl-kalau-aku-dapat-betina-tu-aku-nak.html

    ReplyDelete
  12. @ SS : insyaAllah..pesanan untuk diri dan semua yang membaca..btw , thanks =)

    ReplyDelete
  13. TAHNIAH! entry ini dipilih sebagai entry ke2 terbaik assignment ke2 dari UBM. Check it out!

    http://ubmalaysia.blogspot.com/2011/04/pengumuman-assignment-terbaik-sunnah.html

    ReplyDelete
  14. bagus2..
    tapi nak Day Napping tu cam x bole je..
    klas full..huwaaaaaaa

    ReplyDelete
  15. @ UBM : terima kaseh UBM , prof2 sekalian..hee :)..alhamdulillah , hanya berkongsi.semoga bermanfaat untuk diri dan semua yang membaca =)

    ReplyDelete
  16. @ hana : kena curi2 time la kot..10 minutes pon dah okey :) tapi payah gak la kalau jadual dah macam 'sardin'..hoho

    ReplyDelete
  17. @ cik jenab : yeah..selamat berkenalan kawan se 'UBM '..hehe =)

    ReplyDelete