Saturday, October 13, 2012

BEHIND THE EVENT:DNZ TALK (KUANTAN VERSION)

Alhamdulillah.Selesai sudah event di Kuantan (seminggu lebih dah kot berlalu :p). Proud to be part of the committees yang menjayakan program sebesar ini. This is the biggest event yang aku pernah join sebagai volunteer.Alhamdulillah, dapat menabur sedikit keringat untuk program dakwah sebegini.

Tarikh program pada 5 oktober bertempat di Dewan Jubli Perak Kuantan.Few weeks before the event, we had meeting every Tuesday at PERKIM Jln Gambut.Selalunya memang kena rush la dari uia ni.Sebab hari selasa petang ada lab session for Organic Chemistry sampai 5pm.Nak asar , gerak to PERKIM pon makan masa sebab jalan yang jammed dengan orang balik kerja etc.Traffic light Kuantan yang lama gila tu lagi.Meeting selalu nya dari 5-7 pm.Seingat aku , ada dalam 5 6 kali meeting before program.On 22 september, kami para volunteers dari uia kuantan buat promo event dekat Teluk Chempedak.Ada open performance untuk sesiapa yang nak perform, show from SCIENCESS Acoustic Team, qasidah, performance dari budak KIPSAS dan semestinya video promo DR Zakir Naik.Kat tengah2 dataran TC tu kami berkampung buat 'konsert'.Keh keh.Main objective is to promote the event especially to young generation yang selalu hangout lepak TC malam2 and non-muslims.Almost 12 am baru sampai uia balik.


On 29 september : Me, aimy, tiqah, kaka, hafa, yana, farah went to Taman Tasik Bandar and did some promotion there.Yang paling mantop dok approach orang and promote adalah kaka.She's great at promoting and convincing people.Hehe.Letak poster DNZ event dekat wiper kereta2 yang ada kat situ.Next, we move to Sri Manja Hotel which situated nearby.Tak masuk pon, just letak poster dekat kereta yang park kat situ.


picture creditted to : Google Image
New hotel opened in Kuantan.Dekat je dengan uia.Teropong sikit je dah nampak.

Overall, sangat best sebab ni first time promote2 letak kertas kat wiper etc.Even still cuak2 nak approach orang etc.Hehe.Petang nya pulak, ke Kuantan Parade.Alkonon nya nak approach orang kat sana.But at last, ended up shopping.Plus, ada Ekspo Buku Islam Pahang kat KP tu.Ustaz Don datang ! Ada satu booth yang dibuka untuk pendaftaran event DNZ tu.Tapi bukan kami la yang incharged.


Ustaz Don live.First time jumpa.Ehem tapi dah kawin.kbai 

On the big day.Kelas BM pukul 9-10.Continued with Calculus 10-12.lunch makan fishball je  6 ketul.1.30 pm, gerak to Dewan Jubli Perak.Attire for  female volunteers is black jubah and pink tudung.And for male volunteers, tshirt Dr Zakir Naik + blazer + black pants.Briefing, final meeting  from 2-4.30.Some changes here and there about the seat, job scope etc.

Then the toughest time comes !

People start to come as early as 4.30.But the internal hall was scheduled to be open ONLY at 6.30.Eh, lupa nak cakap, I’m the external usherer.Should be I’m the internal usherer, but due to some reason, I became the external.Nevermind, its not a big issue to write and story here.Just forget it.Disebabkan internal hall belum bukak, people start to seat in the external hall.Tapi tak lama pon orang mampu duduk kat situ sebab panas.Kipas tak bukak ! aiyooo.Rushing here and there to find the correct people who‘s responsible for this kipas,lampu,technical thinggy.Sumpah tak perasan kipas tak bukak up until ada seorang sister ni bagi tau.

At 5.30 ++, people started to queue outside the internal hall.Semua orang nak ‘cop’ tempat dalam dewan. Suddenly, hujan turun.Agak gelabah pada mulanya.tapi volunteer tak boleh gelabah, so tak jadi nak gelabah.HAHA.Usher people in the queue to move under the external hall and tried to separate them according to gender sebab diorang beratur mix lelaki and perempuan.Once the hall is opened, baru lega sikit tengok queue yang makin pendek.Lepas je internal hall penuh, the rest people in the queue tu semua serbu seat kat external hall.Adoi, susah payah tenangkan.Sisters la yang ramai serbu tu -.-'

8 pm, the event started.Some brief information about Dr Zakir Naik and the programme by brother Abu Shariz Badr.And the real talk began.Great talk by a great man.Dr Zakir who is actually Ahmad Deedat’s student and being called as Ahmat Deedat plus by Ahmad Deedat himself.A medical doctor, famous world orator and master in comparative religion.Boleh search kat Youtube kalau nak tengok debate2 beliau dengan non-muslims regarding various topics.The most famous debate is a debate between him and William Campbell entitled Quran Vs Bible.Ada jugak versi yang dah diterjemah ke bahasa Indonesia.He owned a TV channel named as Peace TV which is bersiaran di 200 negara and all the contents have been translated in hundreds languages including Albania,  Urdu, Spanish etc.Coming soon is mandarin if I’m not mistaken.Memang tak cukup page nak story each and every detail about him.So boleh cari kat website IIS, IRF, Peace TV.

The title of his talk is The Quran and Modern Science.Satu jam 15 minit.Then Q&A session for 2 hours.Priority to ask is given to NONMUSLIM because the main aim of the event is to sebarkan dakwah Islam to them.Pukul 12 baru event officially habis.Tapi ramai dah balik at that time especially yang duduk kat external hall.Tabik dengan parents yang bawak anak2 yang still kecik, baby tu.Sambil dengar talk, riba anak yang dah tertido etc.

Lepas semua audience dah bersurai, all the committees gathered for  photography session.Padahal at that time, masing2 muka macam apa je.Penat, mengantuk, lapar etc.Bukan tak ada makanan, Cuma tak ada masa nak mencelah pi makan.Padahal makanan free provided for all.Dalam anggaran untuk 5 ribu orang.Paling sedap pon yang kami ni para volunteer ( me and the geng la.The rest taktau) sempat makan adalah air mineral -.-‘’sadis kan ? tolong la cakap sadis :p. Jumlah makanan yang masuk dalam perut aku pada hari tersebut ialah 6 ketul fishball, 2 bungkus London Swiss Roll (makan sambil2 dengar talk tu), beberapa ulas gula2 untuk menambah tenaga untuk senyum and be happy time usher orang, beberapa botol air mineral  ><  sampai balik uia dah almost 1 am.Terus pengsan hingga keesokkan harinya XD

Panjang bebel, nah tengok gambaq pulak :

The venue : Dewan Jubli Perak , Kuantan
picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

Part of the internal hall.

Overview of the internal hall.Capacity of 2500 ++
picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

External hall without chairs
picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

Me and Yana discussing apa entah while Mar stalking us :p
External hall with chairs.Mar tengah merenung masa depan XD

 Dewan MB as the venue for asar and maghrib congregational prayer
                          picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

 The awesome handsome male volunteers - The usherer team.Donation and security team are not in the picture.How sad.
                    picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page


 The hot gorgeous female volunteers - Usherer Team only.With Madam Mahani and Cikgu Siti.Masih mampu menyengih di hadapan kamera setelah seharian bekerja , itu tandanya kita hebat.Bukan sekadar sembang lebat XD
                      picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

Malam dihalau ketika meeting di masjid.Better not to tell the story -.-'' 
picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

 Crew DZN dibawa ke Teluk Chempedak
                   picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page

The Tag

Muka penat + lapar + mengantuk.Masih mampu tersenyum.We are awesome like that :p

The only picture taken with the grand stage as background.Tudung segala semua dah serabai.  T_T

 Free Tshirt for volunteers :D
picture creditted to : DNZ Kuantan Usherer FB Page


Akibat ke hulu ke hilir , seluar putih jadi hitam.Tercabut tangan menyental kotoran degil ni ><


Arakian , begitulah ceritanya pengalaman kerja volunteer kali ini :) Alhamdulillah for the experiences.Walaupun penat, pengalaman dan kenangan itu takkan pernah hilang.Syukur diberi kesempatan ini.Erti hidup pada memberi.Bukan kah begitu ?  :)


P/s to Naqib : tak dapat pon jumpak ko naqib ? ko menyorok eh ? haha.kidding :p


*sorry lambat gila update pasal event ni.Busy kot*

4 comments:

  1. Replies
    1. Indeed :) eh , u still in uia PJ eh?

      Delete
  2. aku baca n baca. last skali aku tergelak. ade plak nama aku. haha. brader kopiah yang belang2 bdn besaq tu la yang jaga pintu dewan time orang sesak nak masuk. apepun, tahniah. moga jadi saham yang membantu hg kat "sana" nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.yg paling besaq mmg la kena letak kat main entrance.baru 'secure' :p amin.moga2 :D

      Delete