Saturday, September 01, 2012

HOMEMADE ICE CREAM

Assalamualaikum :)

Sebulan blog bersawang.Padahal tak busy pon.Almaklumlah cuti semester yang panjang berbulan-bulan.Hehe.Malam ni baru teringat yang diri ni ada sebutir blog :p .So , nak update pasal ice cream je.Homemade ice cream.Sonang ajo cara2 nya.Yang aku buat malam ni ice cream perisa jagung.So , here's the recipe :)

Bahan-bahan :
1 cawan coffemate
1 cawan gula icing
1 tbsp ovallete
2 cawan fresh milk ( mesti dalam keadaan sejuk )
1/2 jagung tin ( dikisar terlebih dahulu )
1 sudu besar pati jagung

Cara-cara :
1. Putar semua bahan kecuali jagung kisar & pati jagung selama 15 minit
2. After dah kembang dan gebu , masukkan jagung kisar & pati jagung.Putar for another 5 minutes
3. Setelah sebati , masukkan ke dalam bekas and keep in the fridge !

Tadaaaa...senang kan ? Lepas ni tak payah beli dah ice cream kat kedai yang mahal and usually ada gelatin tu.Buat sendiri lagi jimat.Hehe.Selalu kat rumah , buat chocolate , strawberry or corn flavour je.Lepas ni nak try oreo ice cream pulak kot.InsyaAllah.










kalau ikut sukatan bahan2 kat atas ni , akan dapat 5 tupperware bulat tu.


multipurpose mixer yang banyak berjasa.Kalau guna yang biasa tu , tak power sangat.So adunan tak berapa kembang nanti.

Tadaaa , biarkan adunan tu beku dan ready untuk dibaham..Yang warna pink tu kakak buat.Perisa strawberry.Aku tak minat strawberry sangat.Sebab tu buat jagung/Actually nak buat chocolate flavour , tapi stock susu coklat takdak pulak dalam fridge.So , jagung pon okay la.

Selamat mencuba ! sebelum start , jangan lupa baca bismillah.Hehe.Nantikan kemunculan resipi lain pulak lepas ni :P  Adios !

No comments:

Post a Comment