Monday, February 06, 2012

FIRST HANGOUT AT ECM

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)

It has been 6 days aku kat bumi Kuantan ni..tak sampai pon seminggu.Tapi macam dah homesick. Orientation week or famously known as TAWE  ( read : Taaruf Week ) 2 hari je.So tak layak nak sebut ' week' tu..heh..Best sangat sebab kejap ja.Tentative pulak , 90 % briefing about this and that...tapi entry ni bukan nak cerita what happened in these 6 days..Cuma nak share ke ' terujaan ' dan ke ' jakunan ' kerana pertama kali shopping dekat East Coast Mall Kuantan ni..HAHA

Atas alasan konon konon macam dah bosan sangat kat sini without doing anything , aku dan cik mar planning to hangout somewhere kat bumi kuantan ni..Cik Aisyah si schoolmate bagi senarai number yang boleh di contact untuk delivery to and fro bandar.At first contact seorang sis ni.Unfortunedly , she's not in iium yet.Still at hometown.Second , contact pakcik teksi sorang ni..Penat karang ayat BM yang penuh kesopanan ala ala gadis melayu terakhir , tup tup pakcik tu reply in english ! MORAL : jangan pandang rendah kat taxi driver ingat diorang tak pandai english..Bear that in your mind !  and alhamdulillah , the third trial worked..

Yesterday , at 11 am - my very first outing to East Coast Mall Kuantan..Went there with cik Mar.Just two of us.
sumber : google image 

Jalan jalan cari pasal , movie time , shopping tingkap , etc.Part yang paling best , kitorang tengok UNDERWOLRD THE AWAKENING !  ohhhhh...memang daebak , ohsem la..sapa2 fobia darah dan berjiwa selembut agar2 jangan gedik2 nak tengok..hihi..Time dok tengok tu , jantung macam nak terkeluaq ja..at one time rasa macam nak terbangun dari kerusi sebab terkejut / excited..HAHA..how sengal i'm kan.Tapi kalau tak silap macam ada sekali tu terjerit agak kuat..Taktau la kalau tu perasaan aku je..Hopefully betul  la..malu den -.-'' selamat seat sebelah kanan takdak orang..cik Mar kat sebelah kiri..phew..melayang la RM16..siap tengok 3D lagi..iskh3

berbaloi rm16..puas hati

Before tengok movie , makan dulu dekat foodcourt then zohor.Movie pukul 2...Masa dekat foodcourt , order chicken sizzling + telur.Sekali tukang masak lupa nak letak telur..Kena tunggu pulak telur tu masak..Last2 , bahagian bawah tu dah hangit sikit..rugi rugi ..tskkk  -,-''

Overall , ECM okay la untuk hangout or  nak cari apa2 keperluan.Dekat sebelah ECM ada Berjaya Times jugak.Tak jauh pon dari uia ni..dalam + / - 5 km je..among the tenants yang available dekat ecm are :


  • PARKSON / CARREFOUR  ( no jusco )
  • PADINI / LEVI'S / F.O.S / FIRST LADY / ( no reject shop .tapi brands outlet ada :d  )
  • TROPICANA LIFE / POLO / QUICKSILVER
  • KFC / PIZZA / RASAMAS / LAKSA SHACK / CHICKEN RICE SHOP / BIG APPLE / MAMA CHOP PAPA GRILL / JOHNNY'S / ROTIBOY / STARBUCKS / SUSHI KING /  ( no Mcd )
  • BASKIN ROBINS 
  • BONIA / CARLORINO / SEMBONIA / SCHOLL  
  • VERNS / BATA / HUSH PUPPIES 
  • BODY SHOP / COSWAY / ELIANTO / NEW YORK SKIN / YUN NAM 
  • UK ENTERTAIMENT ( kot2 nak beli musical intruments )
  • GOLDEN SCREEN CINEMA 
  • SONG BOX ( for kaki karok..but not for me la )
  • AL- IKHSAN
  • LIVING CABIN / MEMORY LANE
  • ATM : MAYBANK , RHB , BANK RAKYAT ( no cimb..huhu )
  • MBS BOOKSTORES  ( no popular..no mph..double tsskkk  -,-'' )
  • WATSONS ( no guardian -,-'' )
Maka , insyaAllah takdak masalah nak cari / beli / makan apa2 yang teringin..Tutti fruiti yang mahal tu takdak kat ecm...tapi kedai dekat2 dengan uia ni ada..dekat jugak dengan secret recipes.Yang agak sadis tu , benda2 yang aku favourite takdak..contoh , POPULAR , MPH , GUARDIAN , JUSCO , THE STORE , bowling , CIMB atm etc..huaaaa >.< memang totally useless la ada member card semua2 tu..balik simpan je lah membership card popular , mph , jusco semua tu dalam bagasi..tssskkk ! and semalam jugak aku dah buat kad watsons..haha..at first tak mau buat. Tapi sebab takdak expired date , fee rm12 je sepanjang hidup.So , buat jugaklah satu..hee..Kalau nafsu nak main boling tiba2 membuak2 boleh pi berjaya times tu..si yalid cakap ada bowling kat sana..hew hew :3

sampai dekat uia around 7 pm..mula2 ingat nak jelajah BERJAYA TIMES jugak , alang2 dah keluar ..Lagi pon dekat je jalan kaki dari ecm tu.Tapi memandangkan dah agak lewat , mengatuk etc , tak jadi la..Maybe next time..  ( lepas ambik boucer rm200 kat finance nanti nak keluar lagi..borong buku dekat mbs bookstores tu..hehehe ) 
  # taksabaq
beli ni ja ..err btw  , cap tu bukan untuk saya..hehe  ;)

masa balik , kami tak guna delivery service dah..instead , kami naik teksi which cost us rm 15..double price compared to delivery..sebab nak cepat actually..sembang punya sembang , pakcik driver tu rupa2nya orang kampung aku..orang yan jugak asalnya.and what more important , we have sort of bau bau bacang jugak la..subhanallah , kecik kan dunia ni sebenarnya..uncle rafaai ni buat part time je bawak teksi..full time , he works as boilerman at Grace Davison..Grace Specialty Chemical dekat kuantan ni..Baru semalam la aku tau wujudnya istilah ' boilerman' tu..ohh , sungguh daif lagi general knowledge aku ni -,-''..dari rm 15 , dapat la rm 12..haha..siap bagi name card lagi.dengah penuh excitednya aku call bagi tau encik abah :)  # kepochi sungguh 

sekian yang terjadi masa outing ke ecm semalam ( kemarin bak kata oqang utagha )..terima kasih sebab ' buang ' masa baca catatan seorang budak yang jakun sebab first time jejak ECM kuantan ni..HAHA  :p

Adios & salam :)
-------------------------------

P/S : nak pi book fair kat pwtc tu..huaaa  >.<  teringat taun lepas --> KLIBF 2011




7 comments:

  1. kakak kte kat iium gk... dye wt delivery n baru hri ni blek sne blek after cuti sebln... huhu... nme dye amalina... knl2 r ngn dye...

    ReplyDelete
  2. awat x p kuantn prade ja, bukn tepi uia je ke? lg dekat, hahah

    ReplyDelete
  3. erk ? tak famous pon parade tu..HAHA ;p

    ReplyDelete
  4. lepas ni senang la nk dpt teksi tmbg berbaloi balooii:D

    ReplyDelete
  5. hehehe..lepas ni beli basikal je.nak pi mana pon , naik basikal..haha # konon

    ReplyDelete