Saturday, June 25, 2011

UJIAN

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

assalamualaikum :)



alhamdulillah
tiada kata mampu menafsir rasa hati waktu ini.
lapang , lega , menjadi satu
berakhir sudah minggu penuh cabaran dan dugaan

kini menghayati erti hujung minggu yang sebenar
walau hanya bertapa di bilik kecil di CFS IIUM
benarlah kata bahwa ''lapang sebelum sempit''

minggu ini benar2 menguji aku.
fizikal dan mental

ISNIN...
kelas macam biasa
pukul 8-10 kelas physic II .masuk chapter baru.habeskan 1 chapter within 2 hours.besok nak discuss tutorial dah.haih

pukul 11-12  , Understanding Islam tapi lecturer tak datang.amek kesempatan buat tuto physic lah

pukul 2-4 biology II

SELASA...
pukul 11-1 physic II
pukul 2-4 chemistry II
petang gi pasar malam.Actually the main reason nak keluar sebab nak pi beli barang kat JayaOne
alang2 dah lalu , singgah la pasar malam
borong kebab ayam kat pakcik tu ~

malam
kecoh berita kawasan lembah klang bakal takde air dari rabu sampai jumaat
uia pj pon termasuk sekali dalam list kawasan yang bakal terjejas
parah , kelas cancel la kan kalau takde air
waahaha

tidur pukul 2 am siapkan report chemistry
fuh ! berasap kepala
pening theory dan experiment

RABU.....
bangun je dari tido , hidung terasa lain macam
dah agak akan dapat selesema
jangkit dari mana ntah..maybe sebab bersesak kat pasar malam semalam kot.exposed to udara yang tak-berapa-nak-bersih
haih..
aku memang jenis sensitif udara
pi kelas dengan berbekalkan tisu dan sapu tangan
air hidung keluar tanpa dapat dikawal
bukan hingus eh.ho-ho
sori budak2 kelas kalau terganggu dengan bersin , batuk and bunyi selesema aku..

pukul 9-11 chemistry II..discuss tutorial..Organic compound memang menguji neuron2 aku untuk bekerja di luar batas2 normal -.-''

bahang badan sendiri mula terasa.panas dan makin panas.telan ubat dengan berliter-liter air.Telan 100 plus jugak.Dengan harapan akan sembuh dengan izinNya.

pukul 11-1 Understanding Islam.Hari ni kelas yang just ada 6 orang sisters and 20++ brothers.Kelas kecik.Memang sesak macam sardin.Tiba2 rasa macam perempuan ni kaum  minoriti plak.Diorang sume budak2 engineering.Aku and cik Firus ja sesat budak Bio.Kui3.Tapi nak belajar kan .So tak kisah la.Dapat kawan baru.Cik Wadi , Cik Wani and Cik err..lupa nama.heh.Yang brothers tak kenal la.Ramai sangat =P

pukul 4-6 biology II

terkejut dengan berita kepulangan ayah kepada seorang sahabatku ke rahmatullah.Innalillahiwainnailaihirajiun.Semoga sahabatku Amirah Liyana dan keluarga tabah dengan takdir ini.Patotla dia tak datang kelas chemist pagi tadi.Semoga roh ayahnya ditempatkan bersama mereka yang beriman.Amin.

malam...
tetiba ja saket gusi / gigi
memang ujian
besok dah la ada 2 quiz
quiz bio and physic
kena cover 4 chapters
study dalam kesakitan
tabahkan hati
try nak ignore sakit tu
tapi.................haih >.<

KHAMIS ...
alhamdulillah..bangun pagi dah sembuh selesema..suhu pon dah kembali normal.Tapi..........
gusi / gigi still sakit
 sehari suntuk dilanda sakit gusi / gigi
nak naik gigi bongsu ke ? entah lah
sapu minyak panas segala bagai
no effect
tabahkan hati pegi kelas
taknak ponteng
sayang weh
lagi pon hari ni kan ada 2 kuiz
physically , mantain macam sihat je
boleh sembang + gelak2 lagi
tapi , dalaman..
berperang dengan sakit gigi

a bunch of thanks to firus yang sanggup menapak dari mahallah zainab ke mahallah khadijah semata mata nak hantarkan ubat :)

pukul 9-11 biology II..alhamdulillah soalan senang.TAPI aku pulak buat gila silly punya mistake.tertukar chlorophyl a dengan chlorophyl b.Hilang dua markah 

pukul 2-4 physic II.Alhamdulillah soalan senang jugak.InsyaAllah okey.Soalan direct je sume.Tak payah perah otak sampai berpeluh.Hope aku takde buat careless mistake.Tapi ada satu soalan tak sure unit apa..haih..

pukul 4-6 chemistry II
sakit belum hilang

malam
terpaksa telan painkiller
lepas isyak terus tidur
terjaga pukul 3.30 pagi
saket
sapu minyak panas
kurangla sikit
hati meraung nak mak !
roommate pon nampak air mata dah bergenang Yoyo
haih , malu aku =P
bila sakit , homesick berganda-ganda
selamat la jumaat takde kelas
boleh tidur dengan tenang
kalau jumaat still tak okey , nak balik shah alam
mintak tolong Kak Zai bawak gi jumpak dentist
nak tanya apa kes sakit2 ni
gigi  aku sihat je * rasanya la


JUMAAT....
alhamdulillah....sakit dah hilang ! lompat2 dalam bilikYoyo
tak jadi balik shah alam
bye bye dentist
bertapa kat bilik je

SABTU....
settlekan segala notes yang tergendala
struggle organic compound yang ' senang ' tu
tak outing mana2 pon
malas
and takde mood nak berjalan
settlekan house chores segala bagai
basuh baju
kemas bilik etc
online sentiasa
Cik Nami and Cik Wani balik weekend ni


syukur
berjaya lalui minggu penuh onak ni
thanks Allah :)

MORAL :
bila kita dilanda sakit , barulah kita tau menghargai nikmatnya kesihatan
bila Allah tarik satu dari nikmat yang diberi , hidup mula rasa tunggang langgang
Ya Allah , lalainya diri ini dalam mensyukuri nikmatMu
ampunkan hambaMU yang sering lalai ini
semoga diri ini lebih menghargai nikmat dari DIA
biar dalam senang mahu pon susah

hiduplah dengan apa yang kita ada
terima seadanya
jangan jadi macam kata pepatah
kuman diseberang laut nampak , gajah depan mata tak nampak
tak paham ? sila rujuk nota Bahasa Melayu time sekolah dulu..hee ;)

hargailah setiap detik yang kita ada
kerana
ingat 5 perkara sebelum 5 perkara
salah satunya , lapang sebelum sempit
so , friends..
lets appreciate what we have , use our time wisely
all the best !
fighting !

adios and wassalam

---------------------------------------
# minggu depan bakal bergelumang dengan 3 experiments.Bakal berasap kena siapkan 3 reports  la jawabnya.Semoga dipermudahkan segala urusan.Amin :)


12 comments:

  1. sabar.!!
    ade hikmahnye tu...cube2lah buat solat tobat...
    heeee^^

    ReplyDelete
  2. bila bizi bru terasa nikmatnya lapang kan

    ReplyDelete
  3. fuhhh~ warna warni sungguh ko punye catatan ni..

    hidup sebelum mati~

    ReplyDelete
  4. @ shahnon : yup..mesti ada hikmahnya..tunggu jela..hee

    ReplyDelete
  5. @ titisan hujan : betol tu..tepat sekali ! =)

    ReplyDelete
  6. @ naqib : HAHA..warna warna hidup weh..memang hectic week la..teruji aku .alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. nice one....
    good job....

    p/s: jom singgah ke http://lainsangat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. yeay!!! cik has dah x sakit gigi =)

    ReplyDelete
  9. huhu.AT pun selalu masalah hidung bocor.=p tips atasi

    Tido Awal-tido awal->ckup rehat->badan ada cukup antibodi->tak infection->tak selsema

    Selamat beramal!=p

    ReplyDelete
  10. @ AT : waa, tidoq awai tu yang masalah sikit..hee..paling awal pukul 12 =P

    ReplyDelete